Revija Joker - Smetiščarji e-sveta

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Smetiščarji e-sveta
Smetiščarji e-sveta
...
Bogati imajo čisto in pospravljeno. Quattro ugotovi, da zato, ker vse smeti zmečejo k revežem, tako kot so nekdaj družbene elite z odpadki hranile reveže.

Smeti so stvar, ki povprečnemu človečku v povprečno razviti državici, kot je naša, dajo kaj malo misliti. Ponavadi so predmet razprave zgolj, ko v družini izbruhne prepir, kdo bo odnesel zaudarjajočo vrečo v smetnjak. Pri ozaveščenosti glede njih prednjačijo kmetje, ki znajo večino svojih odpadkov koristno predelati, največkrat v kompost. A tokrat se bomo posvetili popolnoma drugačnim smetem. Takim, ki so bile še pred nekaj leti ali desetletji visoka, draga tehnologija.
Najprej velja povedati, da je izraz 'smeti' pretiran. Kot veste, ljudje radi odmetavamo tudi popolnoma uporabne stvari, ki so odslužile namenu. Vendar nikjer ne piše, da jih ne bi bilo mogoče porabiti za kaj drugega. Recikliranje odpadkov ni strašna ekološka pridobitev, dasiravno blagodejnega vpliva na okolje ne gre zanemarjati. Je le logična posledica dejstva, da morajo podjetja, ki zbirajo in odvažajo odpadke, zaslužiti nekaj tolarčkov. Zanje denar dobesedno leži na cesti. In dandanašnji je moč reciklirati marsikaj. Če odmislimo očitne surovine, kot so steklovina, star papir in aluminijaste pločevinke, ki rabijo kot glavni primer ekološke ozaveščenosti, navadnemu ljudeku v mislih ne ostane dosti. Morda veste, kdo na svetu proda industriji največ bakra? Tako je, odpadi. Železa? Spet odpadi. Svinca? Jasno, odpadi. Alkimisti so iskali postopek, kako iz svinca napraviti zlato. Smetarske družbe delajo zlato iz stvari, ki so jih ljudje zavrgli.

Ste kdaj poskusili napolniti toner laserskega tiskalnika? Brez maske ne gre. Tale fant ga prazni brez kakršnekoli zaščite.

Smetiščarji e-sveta objavljeno: Joker 117
april 2003