Revija Joker - Zavojevalci iz globin

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Zavojevalci iz globin
...
Tako kot nindža skoči iz sence in zada smrtni udarec, se izpod gladine vzame jedrska raketa in zradira ducat velemest. Morski volk Aggressor se posveti najnevarnejšim bojnim strojem ta hip. Danes za človeštvo, včeraj bolj za posadko.

Ko beseda nanese na vojno mornarico, se v mislih ponavadi zarišejo impozantni topovski stolpiči bojnih ladij in ponosne silhuete superletalonosilk. Toda pomorski spopadi imajo še drugi obraz, ki ne sije v bliskih strelov iz težkih topov, marveč v nenadnih eksplozijah torpedov, ki parajo izpostavljene ladij­ske trebuhe. Tiha smrt, ki si jo nekdaj ob veliki pazljivosti prepoznal po izdajalski beli sledi mehurčkov na gladini, daje vsakemu mornarju vedeti, da nevarnost ne prihaja zgolj iznad, ampak tudi izpod površja. V mrzli, mokri črnini, kamor oči ne prodrejo, preži zelo samosvoj napadalec: podmornica.
Njen način boja ni nastopaško rožljanje, marveč potuhnjeno, strpno čakanje na priložnost. Prav zato je (proti)podmorniški boj igra zvitosti, potrpežljivosti in instinkta, ki vzbuja strahospoštovanje. A po drugi plati so podmorničarji sloves bojevnikov iz temnih globin drago plačevali. Vse do modernih časov so bile bivalne razmere na teh podvodnih konzervah nepojmljivo obupne, poklic podmorničarja pa eden daleč najbolj nevarnih v vojski. Celo danes, ko je nastanitev v podmornici v primerjavi s tisto izpred pol stoletja luksuz­na, imajo spričo dolgih križarjenj v podvodni osami še vedno poseben status. V zadnjih desetletjih okrepljen z dejstvom, da nekateri čepijo na rdečih gumbih, ki človeštvo ločijo od uničenja samegasebe.

Zavojevalci iz globin objavljeno: Joker 202
maj 2010