Revija Joker - Scena

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Scena
...
Scena ni taka, da v bistvu scene ni, ugotovi Quattro, ko se poln skorbuta vrne z izleta v deželo računalniških piratov. Le-ta je še kako živa in nič kaj brezvladna, kot bi si človek mislil na prvi pogled.

Skoraj sto številk in debelih osem let je minilo, odkar je Joker 103 pisal o raču­nal­niškem piratstvu. Tedaj smo skušali odgrniti tan­či­co s sveta, od katerega je marsikdo poz­­­nal le telefonsko številko modela, ki je pekel plošč­ke in jih pošiljal po pošti. Odtlej smo dobili širokopasov­ne pipice v malodane vsak dom, se naučili ripati filme in pošiljati kolegom igrice kar po neposrednih sporočilnikih, večina ljudstva pa ima med priljubljenimi stranmi vsaj eno s torrenti. A vseeno za levjim deležem izdaj avtorsko neodobrene robe še vedno stoji hidra z nešteto glavami, ki ji pripadniki rečejo enostavno - Scena. 
Pred osmimi leti, ko so FBI, Interpol in druge državo­bra­nilske organizacije v eni največjih akcij uničile sku­pino DOD in poškodovale nekaj drugih, smo se v nastalem zatišju sp­ra­še­vali, ali si bodo po tem udarcu skupine, ki tvorijo Sceno, sploh opomogle. Danes vidimo, da so ne le žive, temveč aktivnejše kot kdajkoli prej. Ne glede na to, da so jih leta 2007 še enkrat besno udarili ameriški zvezni preiskovalci. Odrasla je pač nova generacija, ki si želi ugriza v jabolko presti­ža. Ki se želi kot prejšnje dokazati pred sabo in drugimi pripadniki te subkulture. Da, lahko ji rečemotako.

Scena objavljeno: Joker 200
marec 2010