Revija Joker - Nedrja strojnih možganov

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Nedrja strojnih možganov
Nedrja strojnih možganov
...
Aggressor sname pokrov s sodobnih mikroprocesorjev, pove, od kod so se vzeli, in pokuka v njihovo proizvodnjo. Ob tem pripusti nekaj prahu, zato ga odtihmal lovijo jezni možje v skafandrih.

Dasi nas ob pogledu v računalniško drobovje pozdravi pisana solata žičevja in elektronskih komponent, bi najbolj zlog­lasnega prebivalca ohišja znalo navesti veliko laikov. Procesor popularno imenujejo kar 'možgani računalnika' in ta naziv mu vsekakor pritiče. Čeprav naš mlinček ne bi mogel brez vsakega od osnovnih sestavnih delov, je namreč rav­no procesor tisti, ki ima vse ostale na vrvici. Je gazda, ki igra, ostali pa plešejo. Diski in pomnilnik znajo podatke le shranjevati, procesor pa z njimi dejansko nekaj uporabnega naredi. Za to je zaslužna spo­sobnost, da po navodilih obdela informacije, ki mu jih predamo.

Tranzistorji, dasi različnih tipov, so ključni elementi tako procesorja v ospredju kot prvega elektronskega radia v ozadju. Mimogrede, ravno zato se je za slednje udomačilo ime tranzistor.

Lastnost, da mu je moč prirediti navodila glede na želeno funkcijo, je povzročila njegovo vsesplošno razširjenost. Mikroprocesorji danes ždijo v mobilnih telefonih, avtomobilih in japonskih avtomatskih straniščnih školjkah. A na čelu razvoja so ravno naprave, ki ogrevajo naše sobe: računalniški CPUji (centralne procesne enote) in grafični procesorji. Vzemite enega v roke - evo, pestujete gonilo napredka zahodne civilizacije. Nemara si je ob neuglednem skupku kovine in plastike to težko zamisliti. Toda revolucionarnost malega kvadratka - čipa (angl. 'chip', okrušek) je rav­no v majhnosti. Notri se skrivajo milijarde mikroskopsko majhnih elementov, zaradi katerih sta delovanje in proizvodnja mikročipov še posebej skrivnostni ter navdušujoči.

Nedrja strojnih možganov objavljeno: Joker 200
marec 2010


sorodni članki