Revija Joker - Sherlock Holmes - v boj proti zlikovcem z logiko, fajfo in kokainom

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Sherlock Holmes - v boj proti zlikovcem z logiko, fajfo in kokainom
...
Šerlok se odloči popraviti škodo, ki jo je najnovejša holivudska traparija povzročila liku velikega detektiva Sherlocka Holmesa. Zato se s pipo v ustih in lupo pred velikanskim očesom odpravi po sledeh svojega literarnega soimenjaka in njegovega ustvarjalca A. C. Doyla. Sledeh, ki vodijo po zakotnih ulicah viktorijanskega Londona, 'velike greznice, v katero se neustavljivo stekajo vsi postopači in brezdelneži britanskega imperija', kot se slikovito izrazi Sherlockov kronist in kolega doktor Watson. Pravi, knjižni, seveda.

Ker ima film resnično jako malo skupnega z literarno predlogo, je prav, da se mlajš­im generacijam, prav tistim, katerim je kinoburleska namenjena, predstavi Sherlocka v pravi luči. Navsezadnje je le največji detektiv popularne književnosti, ki mu po umskih sposobnostih do kolen seže morda le Agathin belgijski drobencljač Hercule Poirot.

Britanski ilustrator Sidney Paget, ki je slikovno opremil Doylove zgodbe v reviji Strand, je prvi narisal Holmesa z značilno lovsko čepico, čeprav je detektiv v zgodbah ni nosil.

Sherlock Holmes - v boj proti zlikovcem z logiko, fajfo in kokainom objavljeno: Joker 198
januar 2010