Revija Joker - Piratski odri

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Piratski odri
Piratski odri
...
Pirati so za nekatere sodobni Robini Hoodi, za druge sovražniki človeštva, za tretje stalnica, ki se jim zdi samoumevna. Sneti vzame povečevalno steklo in ga nadnje podrži.

Zvezni agent se je v mesečini ozrl na ročno uro in zavzdihnil. Čez tri minute se bo operacija, ki so jo pripravljali več kot dve leti, lahko začela. Hm, kot že mnoge poprej, le da je tokratni cilj malce nenavaden. Nič kolumbijskih kartelov, nič ruske mafije, nič mesarskih umorov, nič prekupčevanja z orožjem na Bližnjem vzhodu. Le kupček mozoljavcev v najstniških letih ali ne prav dosti prek slednjih, ki sedi za računalniki in tipklja slabo razumljive ukaze v neotipljivi kiberprostor. Možu postave, ki je računalnik uporabljal samo za pisanje poročil vpijočemu črnskemu poveljniku, ni bilo dosti jasno, čemu take priprave in zakaj morajo sredi noči nadlegovati še-včeraj-otročad, namesto da bi dihali za vrat razpečevalcem droge, trgovcem s pokalicami, serijskim klavcem in podobnim. Ampak sodni nalogi so bili tu in služba je služba.
Vrata so hitro popustila pod brcami pripadnikov FBI in suhljati mladenič, ki je ravnokar doljemal najnovejši pr0n, je kot zajec na cesti zamežikal v ročne svetilke ter cevi pištol ducata agentov. Jebenti, kot v filmu, je pomislil. In že je bil za rešetkami.
Nekako na tak način se je od desetega do dvanajstega decembra odvila troglava skupna akcija ameriške Federal Bureau of Investigation, ameriškega zveznega tožilstva (U. S. Justice Department), carine ZDA (U. S. Customs Service), ameriške agencije DCIS (Defense Criminal Investigative Service) v sklopu ministrstva za obrambo ZDA, mednarodne policije Interpola in oddelkov za red in mir Velike Britanije, Kanade, Avstralije, Finske ter Norveške. V okviru dolgo pripravljanih in dobro usklajenih operacij z imeni Buccaneer, Bandwidth in Digital Piratez so angeli v modrem zatrli rusko piratsko skupino DrinkOrDie ali DoD, eno največjih grup, ki se je bavila z razdiranjem in razpečevanjem nelegalnega programja, znanega pod skupnim nazivom 'warez', in z zaplenjenjem številnih računal z nečloveškimi količinami robe, resno poškodovala nekaj drugih vrhunskih piratskih skupin, recimo Razor1911, od katerih si mnoge ne bodo opomogle. FBI je v ta namen pred več kot dvema letoma na splet postavil lažni piratski strežnik in budno spremljal promet na njem, z namenom, da odkrije, kdo so osebe, ki so na samem vrhu gusarske verige. Uspeh je bil nepredviden: ne le, da so agenti v akciji zaplenili več kot petdeset terabajtov najrazličnejših podatkov, od iger prek programov do filmov, onemogočili so nekaj velikih skupin in prodrli v dva zajetna vozla piratskega sporazumevanja, enega na inštitutu RIT (Rochester Institute of Technology) v New Yorku in drugega na univerzi Twente na Nizozemskem. Da, operacije so bile dobro premišljene in so piratom zadale pošten udarec, dasiravno vojna seveda še traja. Vsaj nekaj tednov je na razpečevalski sceni vladalo precejšnje zatišje in mnogi priložnostni ter tudi resni programerski čudež-dečki, ki se bavijo z razdiranjem aplikacij ter luščenjem filmov in glasbe, so za trenutek postali inu se vprašali: 'Je zaradi tega vredno iti v zapor?' Vedeti je namreč treba, da so ZDA akcijo izvedle v okviru novonastalega zakona o terorizmu, zato tistim, ki jim bi dokazali tovrstno dejavnost, grozijo neobičajno visoke kazni. Malo manjka, da sojenja sploh ne bi bilo in bi krivci kar takoj odmarširali pred zid, hehe.

Piratski odri objavljeno: Joker 103
februar 2002


sorodni članki