Revija Joker - Sto tisoč sonc

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Sto tisoč sonc
...
Grozljivost razdejanja ali pošastnost lepote? Rojstvo novega sonca ali uničenje človeštva? Orožje, ki je končalo vojne, ali tisto, ki jih piše na novo? Fizikalnim Frankensteinom dvajsetega stoletja prisluhne Quattro.

Vsi poznamo atomsko bombo. Njen odvrg je končal drugo svetovno in sprožil hladno vojno, ki s premori pravzaprav traja še danes. Kakor se že čudno sliši, je njena strahotna rušilna sposobnost tisti element, ki nam je v resnici prinesel dokajšen mir in odmaknil grožnjo svetovnega spopada. Resda smo morali v slabih šestih desetletjih preživeti nešteto lokalnih spopadov, kjer so se velesile merile na tujih igriščih, a hvalabogu nikoli nismo doživeli atomske zime. Neverjetno, kaj je postorila preprosta enačba E = mc2. A malokdo pozna zakulisje tega najbolj razvpitega orožja za masovno uničenje, kar si ga je izmislil človek. Bi želeli izvedeti kaj več?
Jedrska grožnja je od dni, ko so ga spočeli, prehodila dolgo pot. Danes je lahko z nuklearno polnitvijo opremljeno praktično vsako večje orožje, bomba je le najbolj klasična oblika. V zadnjem času največjo skrb predstavljajo medcelinski izstrelki, dočim velesile poznajo še rakete kratkega in srednjega dosega, ki jih je moč izstreljevati iz letal ali podmornic. V ta okvir lahko takisto štejemo naboje iz osiromašenega urana, ki jih uporabljajo različne veje ameriške vojske (navsezadnje so radioaktivni!) in jedrske elektrarne 'kratkega in srednjega dosega' a la Černobil (smešna fora ameriške administracije, ki se je ob katastrofi privoščljivo posmehovala 'ruskim talnim raketam'), dočim je jugoslovanska soldateska njega dni bojda skušala izdelati atomsko protipehotno mino. V veliko in srečno jedrsko družino prištevamo tudi termonuklearna (vodikova) orožja, ki so hkrati najmočnejši vir energije, kar jih poznamo. Energije, ki je žal (še) ne znamo krotiti. Energije, ki daje življenje našemu planetu - in ki nas lahko uniči.

Naše Sonce. Tisto, kar je omogočilo življenje organizmov na nepomembnem modrem planetku, je v resnici velikanska vodikova bomba, ki gori že milijarde let.

Sto tisoč sonc objavljeno: Joker 103
februar 2002


sorodni članki