Revija Joker - UFC

ČLANKI
stranka » članki » vedež » UFC
...
Zaradi izida Undisputeda 2009 si Sneti ogleda Ultimate Fighting Championship, spektakularno mešanico športa & šova, ki po krvavem osmerokotnem ringu z razbitimi čekani išče poslednjega golorokega bojevnika.

Nič ni narobe s tem, če kdo obožuje igre in filme, v katerih si z lopato delijo pesti na gobec, brce in davljenja. Se pa mora zavedati, da je ogromna večina obojih izmišljotina. Vse tisto spektakularno mlatenje z nogami v luftu, koder se tepeni junak vedno znova pobira in pri tem obdrži perfektno zobovje ter frizuro, se uvršča v domeno fantazije. Ena poštena na gobec ali sunek v kak drug kritičen del in zgrudil se bo celo izkušen pretepač, saj je človeško telo občut­ljivo. To je eden od razlogov, zakaj filozofija borilnih veščin poudarja nenasilje in obvladanje sebe, saj je dostikrat teže kot udariti ne udariti. In ravno zato bi morali ljudje, preden se lotijo treninga nečesa, kar daje konkretno znanje za uničenje sočloveka, opraviti psihološke teste, nositi ustreznico orožnemu listu in biti kazensko odgovor­ni za zlorabo naučenega. Dosti tistih, ki se navdušujejo nad pretepanjem, je namreč napumpanih s holivudskimi bedarijami in Street Fighterji. Drži, oboji so lep poklon borbi. Niso pa odsev njene prave narave, ki urno pripelje do bolečih poškodb ter morda resničnega zaslona game over.
No, taki patroni hvalabogu ponavadi zagledajo luč, ko jih na treningu fašejo kot voli. Lahko pa jim žarnica na podstrešju zasveti tudi, če si ogledajo kako predstavo, ki bojevanje kaže v dokaj neolepšani luči. Na primer Ultimate Fighting Championship - UFC.

UFC objavljeno: Joker 191
junij 2009

poglavja članka:

Uvod

Šov

Veščina