Revija Joker - Media bolognese

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Media bolognese
...
Yohanu smo vbrizgali botoks in ga infiltrirali na informativne dneve. Povsod so ga hitro razkrinkali, ker je prfoksom solil pamet in dijakinjam šlatal riti. Včasih tudi obratno.

Lokalni izobraževalni procesi bodo letos deležni resne prenove. Di(v)jaki, ki končujejo srednjo šolo, se bodo znašli pred številnimi skritiziranimi, bolonjsko prenovljenimi programi štirih univerz in drugih neodvisnih šol. Strokovnjaki trdijo, da jih je precej oblikovanih na silo, brez jasne usmeritve v prihodnost in podpore delodajalskih krogov, kar bi znalo biti razlog za dolge nosove diplomantov čez nekaj let. Zato ni odveč preventivno pograbiti povečevalnega stekla in preveriti, kaj nam prinašajo študiji na nekaterih perspektivnejših smereh v prihajajočem letu. Pod drobnogled bomo vzeli študije medijev, ki so postale v zadnjih letih zelo priljubljene in bi znale zanimati občuten del našega bralstva.

Pred štirimi leti smo že pisali o možnostih študija večpredstavnosti (Joker 141) na Slovenskem. Ugotavljali smo, da je vsa stvar še zelo v povojih in je pretežno osredotočena na kroge blizu inkubatorjev ljubljanskega Inštituta in akademije za multimedije. Presrani profesorji so se na grozo študentov učili na lastnih napakah, improviziranja je bilo veliko, nezadovoljstva tudi, odstotek diplomirancev je bil smešno nizek - in to kljub nič kaj nizki ceni programa. No, tako je bilo tedaj. Razmere so se po nekaj generacijah (letos bo osma) uredile, povpraševanje po tovrstnih učenjakih pa še vedno narašča, na kar se je sorazmeroma hitro odzval ves lokalni trg proizvajalcev kad(av)rov. Tako zasebnih kot javnih z rednimi brezplačnimi ali subvencioniranimi medijskimi študijskimi programi. Izbira je eksplodirala, prav tako specializacije znotraj njih.
A preden znova ocenimo stanje, si poglejmo nekaj smernic in splošnih novosti, ki nas čakajo v študijskem letu 2009/2010.

Media bolognese objavljeno: Joker 188
marec 2009