Revija Joker - Sinovi groma

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Sinovi groma
...
Smisel bojne enote je, da se premakne v stik s sovražnikom, ga s svojim arzenalom zatolče v zemljo in hkrati sama ne krepne. Aggressor odstrne tančico s kralja bojišča, ki najbolje uteleša zgornjo idejo: tanka.

Nekaj navdušujoče veličastnega je v petdesetih tonah jekla, ki drvijo po blatu in z oranžnim plamenom užigajo iz dolge, preteče cevi. S tem bom bržda sprožil plaz ciničnih opazk na temo igrač za 'velike fante' in prostaških šal na račun dolgih ... topov, ki streljajo podolgovate penetratorje. A masivna pojava presune vsakogar, tudi tistega, ki jo vidi prvič in še ne ve, čemu je namenjena. Samoumevno je, da se takemu monstrumu ne postavljaš na pot, posebej če si kitajski protestnik ali palestinski otrok. Izjema so ukročene zverine na dvoriščih muzejev, po katerih mladi fantje jako radi plezajo, ko se naveličajo punc. Tank se je tudi zaradi množičnih medijev, ki čokatega korpusa ne pozabijo ujeti v objektiv v nobenem oboroženem konfliktu, postal sinonim za prikaz bojne moči neke vojske. Laično mnenje je, da kdor ima večje tanke (in več njih), več velja.

Merkava 3 BAZ dor dalet, ki predstavlja glavnino trenutnih izraelskih tankovskih sil, na vadbišču. Kratica BAZ označuje nadgrajeno tretjo generacijo namerilnih naprav, dor dalet pa je oznaka za četrto generacijo dodatnega oklepa, ki ga je moč videti na straneh kupole (dor - generacija, dalet - četrta črka hebrejščine). Vozilo ni čisto v zakritem (hull-down) načinu, toda vidi se, da mora biti tank za streljanje v takem položaju sposoben top usmeriti tudi navzdol, kar je tradicionalno šlo bolje zahodnim tankom, ki so bili konstruirani za tako vrsto boja. Trojka na zadku kupole pomeni, da gre za tretji vod; običajno je pred to številko še hebrejska črka od ena do štiri, ki označuje, za kateri tank v vodu gre. Puščica na začetku podvozja govori, da gre za drugo četo, tri črte na cevi pa kažejo na tretji bataljon. Merkave 3 se sicer trenutno pospešeno zamenjujejo s štiricami.

Toda kot bomo videli, je tank mnogo več od na videz nerodne škripajoče konzerve z velikim kanonom, pred katero jo neopremljena pehota v paniki podurha, kar jo nesejo noge (tako imenovana 'groza pred tanki', tank terror). Nak, ta bojna naprava je bila ključna za rojstvo sodobnih bojnih pristopov, ki se zanašajo še na kaj drugega kot na veliko izstreljevalo in debel oklep. Princip navsezadnje sreča že vsak igralec Red Alerta, ko faše ali sproži 'tank rush' - tanki imajo to sposobnost, da so hitro tam, kjer jih potrebujejo, da bolijo in se jih je obenem težko odkrižati. Posledice pa so v resničnosti še dosti bolj daljnosežne kot izgubljen war factory.

Naša deželica ima tanke, ki smo jih podedovali od Jugoslovanske ljudske armade po njenem umi­ku leta 1991. Gre za 54 tankov M-84, jugoslovansko nadgrajeno verzijo T-72, in za 24 kosov M-55S, našo nadgradnjo T-55, katerih del bodo ob prihodu razvpitih patrij konzervirali. Prvi čepijo v 45. oklepnem bataljonu v Pivki, drugi v 74. motorizi­ra­nem bataljonu v mariborski vojašnici generala Maist­ra. Na sliki par M84 pri zapravljanju davkoplačevalskega denarja. /Večer off.

Sinovi groma objavljeno: Joker 186
januar 2009


sorodni članki