Revija Joker - Konan - ultimativni biceps mogote

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Konan - ultimativni biceps mogote
...
Hm, se praskate po glavi? Sneti poskrbi, da se odslej ne boste več.

Tole seveda poznate:
"En prstan, ki vlada vsem, En prstan, ki vse najde, En prstan, da vse vrne in v temo jih povrne."

Kaj pa tole?

"Vedi, princ mogočni, da je med leti, ko so morja pila Atlantido in lesketava mesta, ter dvigom Arjasovih sinov tekla doba, za katero je slišal malokdo. Tedaj so svet prekrivala bleščeča kraljestva kot modra ogrinjala pod zvezdami − Nemedia, Ofir, Britunija, Hiperborija, Zamora s svojimi temnolaskami in stolpi pajkovskih skrivnosti, viteška Zingara, Koth, ki je mejil na Šemove duhovne dežele, Stigija z grobnicami, ki jih varujejo sence, Hirkanija, katere jezdeci so nosili jeklo, svilo in zlato. Toda najbolj ponosno kraljestvo je bila Akvilonija, ki je vladarila na sanjavem zahodu. Semkaj je prišel Simerijec Konan − črnolas, mrkih oči, z mečem v roki, tat, plenilec, sekač, ki je znal biti neskončno potrt in do konca radosten, da z nogama v sandalih pohodi draguljne prestole."

Konan, kot ga pozna večina: v roki krepelo, ob nogi baba, pod njim nagrmadena trupla pobitih sovražnikov. A to je samo del njegovega izročila.


Fantazija dvajsetega stoletja je v naročja sanjavih mladcev, katerih bojevniške krvi, sestavljene iz devetih delov testosterona in enega dela terana, ne more ohladiti še tako civilizacijsko udobje, odložila ničkoliko izmišljenih junakov. V džungli je rjovel Tarzan, po vesolju se je mečeval Lukec Nebohodec, svet je reševal prsati dobričina Superman in pod težo mani

Mili fris Roberta E. Howarda, ki si je izmislil slaboritnika. Spo­daj je v kiltu. Privzdignjenem.
pulativnega prstana je ječal kosmati Frodo. A vsi se raje ogibajo mogočni senci silaka, ki uteleša Pravega moškega, držečega glavo nad metroseksualnim zdrizom. To je Simerijec Konan, Conan the Cimmerian - vojščak, tat, kralj, barbar, poštenjak, potrebnež, neusmiljenež, mislec, ki je z nami že sedemdeset let. Sedemdeset, oštja. To je skoraj pol toliko, kot je stara Miša Molk.
Tekstovne štorije o mišičnjakovih sekljaško-zmikavtskih avanturah v domišljijski deželi Hiboriji so pod peresom ameriškega pisca Roberta Ervina Howarda začele nastajati v davnih tridesetih letih prejšnje stoletke, ko se niso rodili niti še naši starši. V sedemdesetih so nato odgnale v stripovsko industrijo, največji skok popularnosti pa je Konan doživel leta 1982, ko je na platna kinematografov kot nepokorjen osvajalec uletel film Conan the Barbarian, da so se dotedanji bedni poskusi tovrstni junaške fantazije razbežali kot podgane pred ognjem. (Sem hotel napisati 'kot Štajerci pred vodo', ampak me je Luni focnil, zato se iz srca opravičujem za pomisel na skrunjenje in cajtam kompliciran zlom lobanjskegadna.)

Konan - ultimativni biceps mogote objavljeno: Joker 180
julij 2008