Revija Joker - Črna jadra, bela smrt

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Črna jadra, bela smrt
Črna jadra, bela smrt
...
So pirati od nekdaj nosili očala in zijali v zaslone? Je bilo pri piratih vedno moč dobiti raznovrstno robo? Kakšna je razlika med gusarjem in piratom, se sprašuje Quattro.

Ob besedi pirat sodobni računalničar vedno pomisli na osebo, ki ji piše, kadar hoče dobiti najnovejše igre in programe. Pirat je strah in groza industrije programske opreme, največji zločinec, kar jih je hodilo po kibernetskih širjavah, saj bogatim korporacijam ropa težko pridobljeni zaslužek (itak), kakor nekoč morski razbojniki Špancem, ki so trdo delali za vsako zlato palico (še bolj itak). Ob tem pa vse bolj pozabljamo, da pirati (gusarji, korzarji, bukanirji, uskoki in še kako drugače poimenovani morski volkovi) niso na svetu od včeraj ter da so še kako vplivali na svetovno zgodovino. Pomnimo jih zgolj po nekaj zelo romantičnih holivudskih izmišljotinah, bajeslovnih zakladih in mladinskih romanih, kot sta Otok zakladov in Pika Nogavička.

Beseda pirat izvira iz stare grščine, kjer je pomenila morskega roparja. Pomorščaki, ki so hoteli služiti na račun drugih, so se torej pojavili skupaj s prvimi civilizacijami. Gusar po drugi strani ni pirat v pravem pomenu besede, o čemer bomo govorili kasneje. Podobno velja za muslimanske korzarje, še bolj pa za uskoke. Slednji, ki so plenili po Jadranu, recimo bolj spominjajo na partizane, ki so se borili proti 'zlobnim' Benečanom. Najnižji na tej lestvici so bili bukanirji, ki bi kaj lahko bili sinonim za pirata. A najprej pojdimo daleč v preteklost ...

Črna jadra, bela smrt objavljeno: Joker 98
2001