Revija Joker - Avto

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Avto
...
Ščepec fizike, prgišče mehanike, kapljica kemije in skladovnica zanimivih podatkov o avtomobilu. Kemomehanofizik je LordFebo.

Najstniki, pravzaprav moški nasploh, brez izjeme sanjarimo o gorah denarja. A ne malikujemo cekinov v takem smislu, kot to počne Disneyjev Stric Skopušnik, ki obožuje šelest bankovcev in se celo dobesedno kopa v svojem bogastvu. Kaj nam bo to, itak so nas že kot otroke naučili, da je denar umazan, zatorej ga ne gre vlačiti po rokah, kaj šele po drugih delih telesa. Dinarčki v svoji osnovni obliki niso nič drugega kot medij, vmesni člen med uporabnikom in blaginjo. Ko fantaziramo o milijonih, imamo pravzaprav v mislih vse lepe reči, ki bi jih posledično lahko posedovali, in pri tem v sam vrh želja nedvomno sodijo bujnolepa dekleta ter hitrolepi avtomobili. Vedež o prvih vam bomo spisali ob kakšni drugi priliki in vam tedaj razložili razliko med jagobabo in nagobabo. Tokratna tema je svet bencinskih hlapov, širokih gum in zloščene pločevine. Nad dirkalniki se namreč naslajamo v precejšnjem številu iger, vendar boste po prebranem članku videli, kako malo ste vedeli o nekaterih domala vsakodnevnih elementih. Besedilo je namenjeno tudi onim, ki imajo kosmat volan, imitacijo lesa na armaturi in pridodan napis 'turbo' na zadku.)

Princip delovanja motorjev se resda ni spremenil, optimizacija pa je vseeno pripomogla k 'pestrosti'.

(Opomba: članek ni mišljen kot izčrpen vodič po avtomobilu ali celo pomagalnik, kako sam popraviti motor. Gre le za vrsto 'eksotičnih' zanimivosti.)

Avto objavljeno: Joker 98
2001