Revija Joker - Ameriška državljanska vojna

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Ameriška državljanska vojna
...
S sivimi nogavicami, modrimi spodnjicami, mušketo na rami in svinčnikom med zobmi LordFebo, izogibajoč se topovskim kroglam, poroča iz največjih bitk na ameriških tleh.

Ameriška državljanska vojna Slovencem ni popolnoma neznana, saj smo navsezadnje desetletje nazaj vsak dan gledali Patricka Swayzeja v nadaljevanki Sever in Jug. Vseeno pa bi le malokdo znal povedati o njej več kot tri polresnične trditve. Veliko ljudi namreč ta spopad meša z ameriško vojno za osamosvojitev izpod jarma kolonijalne Anglije (film Patriot). Američani so kajpakda na svoj 'civil war' ponosni še in še. Kaj tudi ne, saj je to, kot pravijo, daleč največji boj, ki so ga bili na svojih tleh. (Še zdaleč pa ne edini - glejte okvirček.) Zato ni čudno, da so na temo vojne spisali tisoče knjig, posneli desetine filmov in ustvarili nemalo računalniških iger.
Analize bitk, pregovarjanje o vzrokih in hipotetične razprave kaj-če zatorej potekajo še dandanes. Ravno zato je prav, da bravec Jokerja ve vsaj približno, kaj se je dogajalo čez lužo pred stopetdesetimileti.

Ameriška državljanska vojna objavljeno: Joker 97
2001