Revija Joker - Ognjene palice

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Ognjene palice
...
Igre so tako polne streljanja, da bi morali špilavci samokrese poznati bolje kot jedilni pribor. Ker jih seveda ne, Aggressor pokuka na področje, kjer je le na videz vse jasno.

Nobena skrivnost ni, da je zabavna industrija zahodne civilizacije obsedena s po­kanjem. Ko je Tomo Križnar v sudanskih gorah Nubam predvajal Bonda, so bili domačini presunjeni. “Vi Evropejci gledate pobijanje za zabavo?!”, so se čudili. Kaj bi po­rekli šele ob tem, ko desetletniki odraščajo ob Rambu, pri starejšem bratu igrajo Doom in zrejo v televi­zijska poročanja iz arabskih konfliktov? Ravno zaradi te prežetosti z nažiganjem pa se skoraj nihče iz generacije frčečega svinca ne zaveda, da je zaresno orožje daleč od krepelc, s katerimi junaki v igricah ter filmčkih luknjajo slabe fante.
Preden se začnete sliniti ob misli na tanke, manev­rir­ne rakete in laserje (hej, tisti so v Jokerju 142), ve­di­te, da bomo govorili o ročnem orožju – takem, ki ga lahko soldat nosi v rokah, ne da bi si moral pomagati s škripcem. In ga lahko ročno tudi uporablja, zato se bomo težkih mitraljezov, ki jih je treba pos­ta­viti na ognjeni položaj ali vgrajeni na vozilih, le do­taknili. 'St­relno' kakopak pomeni, da bodo tematika na­pra­ve, ki v tarčo pošiljajo projektile, termin 'ognje­no' pa označuje, da se za pošiljanje izstrelkov uporablja me­ha­ni­zem gorenja pogonske snovi, v našem primeru smodnika. Tokrat se bomo na videz suhoparno bavili z zgo­dovino, delovanjem in vrstami sodobnega orož­ja, med­tem ko se bomo balistiki, rokovanju z njimi in bru­hanju ob strelnih ranah posvetili v prihodnjih šte­vilkah. Začenjamo pa na tisti točki v hištoriji, ko so ljudje o takih rečeh še sanjarili.

Originalni General Electricov minigun nosi ime M134 (letalska oznaka GAU-2) in je kalibra 7,62×51. Zaradi hitrosti streljanja med 2000 in 4000 izstrelki na minuto je nadvse pripraven za hitre prelete in kot tak vgrajen na širok spisek helikopterjev in letal. Ne, v roki pa ga med streljanjem ne bi mogli nositi, ker bi imeli nad njim toliko nadzora kot nad podivjanim bikom. V Predatorju in Terminatorju je streljal slepe naboje.

Ognjene palice objavljeno: Joker 178
maj 2008


sorodni članki