Revija Joker - Neukročeni atom

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Neukročeni atom
Neukročeni atom
...
Aggressor pokuka v ogromne železobetonske čebre jedrskih elektrarn in pojasni, čemu ne gredo kar tako kabum ter zakaj je vožnja z avtom bolj nevarna od jedrskih odpadkov.

Takoj po polnoči 26. aprila 1986 je okrog jedrske elektrarne v ukrajinskem Černobilu prav idilično. Na jasnem nebu se iskrijo zvezde in temperatura ja za ta letni čas nenavadno visoka. Ribiča vržeta trnek v akumulacijsko jezero, kamor je ribe privabila toplota, ki se je je znebila elektrarna. Bližnje mestece Pripjat mirno spi v pričakovanju praznovanja 1. maja. V kontrolni sobi četrtega reaktorja se okrnjena posadka trudi izvesti mimogreden test črpalk primarnega kroga, ki so ga načrtovali za popoldan, a je po nepredvidenem zapletu ostal na grbi njim. Anatoliju Djatlovu, priznanemu jedrskemu inženirju in avtoritativnemu nadzorniku poskusa, se mudi; resen zaplet ni opcija, saj nadrejeni neuspehov ne gledajo z naklonjenostjo.
Po krajšem prepiru z Aleksandrom Akimovom, vodjo izmene, Anatolij doseže, da se termična moč reaktorja s polovične 1,6 GW, s katero je deloval zadnjih dvanajst ur, hitro spusti pod gigavat, kjer naj bi se izvršil predvideni test. Toda reaktor gre po svoje in se 38 minut čez polnoč skoraj popolnoma ustavi. Djatlov je že navajen, da je treba tehniko okoli ušes, če ne uboga, zato ukaže popoln dvig vseh kontrolnih palic in začetek poskusa pri 200 megavatih. Akimov ugovarja, ker navodila pravijo, da je izvajanje takih reči pod 700 MW tvegano, a popusti, ker je tudi sam mnenja, da ni večje možnosti za problem. Itak so tega večera že imeli kup alarmov. Sovjetski pristop, pač.

Veste, kaj je ob temle razdejanju zanimivo? Da je reaktor številka tri (desno od dimnika) deloval vse do leta 2000.

Triindvajset minut čez eno zjutraj se eksperiment začne. Črpalke primarnega kroga se ustavijo, nakar naj bi jih 47 sekund - do tedaj, ko se zaženejo zasilni dizelski motorji - provizorično gnala glavna turbina zgolj s svojo vztrajnostjo (ker bi jo hkrati odklopili od reaktorja). Vsaj to je bil namen. Ampak toplotna moč reaktorja se začne pred zaprepadenimi kontrolorji nenadoma strmo vzpenjati in ob 1:23:40 je Akimov prisiljen usekati po gumbu AZ-5, ki sproži hiter spust kontrolnih palic (SCRAM) v reaktor, da bi ustavil nadaljnjo rast. No, to ima prav nasproten učinek, kajti moč v nekaj sekundah poskoči na neverjetnih 30 gigavatov, kar je devetkrat več od normalne delovne ravni. Do kontrolne sobe se zasliši zamolkel pok in živčne nadzornike oblije mrzel pot. Časa za razmislek pa ni, kajti zgradbo četrtega bloka takoj nato uniči grozovita eksplozija, ki dvigne petsto ton težki jekleni pokrov reaktorja in ga obrne okoli.

Pokopališče radioaktivno onesnažene ropotije pove veliko o ceni, ki so jo plačali, da so vsaj za silo omejili posledice nesreče.

Neukročeni atom objavljeno: Joker 161
december 2006


sorodni članki