Revija Joker - Rešimoži, rešižene

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Rešimoži, rešižene
...
Ob prihodu filma Superman se vrača na kinematografska platna je žaromet pozornosti vnovič usmerjen v stripovske superjunake. Sneti jim nastavi še zrcalo.

Resnična zgodba: mafijozo se pripelje servisirat avto, sončna očala, zlatni lanac in ljubavni tepih iz Pordenona v kompletu. Mehaniki mu ga zrihtajo, a še preden sede vanj, začne rjoveti in groziti vsem, češ da so mu garo nepovratno poškodovali. Komaj ga spodijo, toda čez par ur se vrne in vodjo servisa, ki je prej pogumno posredoval, trikrat poči na gobec, mu zagrozi, da ga bo fental, če karkoli zine policiji, in se odpelje. Druga resnična zgodba: čapac vlomi v avto in sune radio. Lastnik ga najde in ga prijavi, čapac pa pride k njemu in ga dvakrat ustreli naravnost v prsi. Tretja resnična zgodba: neumna lastica krvoločnih psov je dovolila, da sta njena debilna cucka skorajda raztrgala mlajšega moškega. Hočete še? Ni problema. Tri tedne po izginotju je belgijska policija našla trupli dveh deklic, ki sta izginili na ulični zabavi v belgijskem Ligeu - sedemletnice in desetletnice. Ena je bila zadavljena, druga posiljena. Po paradi ponosa v Ljubljani je skupina neznancev pretepla geja. Dvanajst dečkov, starih med šest in osem let, je na hodniku osnovne šole v ameriškem St. Louisu spolno napadlo osemletno sošolko. V eksploziji bombe v Iraku je umrlo dvaindvajset ljudi. In tako dalje, in tako naprej, itd, itn, Balkan Inc. A kaj bi pravil. Vklopite televizor, listajte časnik, prižgite radio, zakurblajte internet, za trenutek odškrnite ušesa in oči. Včasih se zdi, da je svet zblaznel.

In kaj storiti glede tega? Se po ulicah dreti "tajger klo!" in "kandža smrti!" ter z ancientnimi kungfujsko-nindžarskimi zahvati, ki jih poznajo le v najbolj zakotnih redilnicah pand, krepavati razbojnike? Se vpisati v strumne oborožene sile pravične države, ki bo že posrbela za to, da boste razporejeni na črno-belo krizno žarišče? Pisati pisma bralcev in pomagati žrtvam? Bržkone ostane le to, kajti jemati pravico v svoje roke, če je še tako upravičeno, je tvegano početje. Marsikdaj si kaznovan bolj kot tisti, ki te ogroža. Ampak to ne pomeni, da te nima, da bi te lopove, gnusobe, posiljevalce, morilce in ostalo svojat naučil kozjih molitvic, očistil Avgijev hlev in naredil svet boljši ter lepši. Da te nima, da bi bil - superjunak!

Rešimoži, rešižene objavljeno: Joker 156
julij 2006


sorodni članki