Revija Joker - Hištorija vizije

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Hištorija vizije
Hištorija vizije
...
Pred desetletjema je krožil vic o ruski televiziji, ki naj bi bila taka, da nekdo prenaša slike iz ene sobe v drugo. Najbrž je bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja sovjetska gospodinjska oprema res na ravni lesene žlice in počenega piskra, vendar je ironija ta, da je 'televizijo' izumil ravno Rus. Navednice sem uporabil zato, ker sanktpetersburški znanstvenik in profesor elektrotehnike Konstantin Perski televizorja ni patentiral kot aparata, temveč mu priznavamo očetovstvo za izraz. Leta 1900 je namreč v svojem eseju za bilten prvega Mednarodnega kongresa elektronike v Parizu uporabil besedo television, s katero je označil serijo poskusov njegovih in nemških ter francoskih kolegov, ki so se bavili s pošiljanjem gibajoče se slike po žici. Etimološka razlaga termina je jasna: tele pomeni v grščini daleč, dočim visio v latinščini stoji za videnje. Dalekovidec LordFebo z elektronko na glavi pripoveduje.

Zgodovina najbolj priljubljenega onegaja domače zabave in hkrati enega najbolj pomembnih socialnih izumov se v grobem deli na pradobo mehanskih poskusov, ki je trajala do konca tridesetih let dvajsetega stoletja; na vek elektronike, ki v analognem oddajanju in predvajanju še dandanašnji počiva na istih temeljih; ter na čas digitalne televizije, ki ima takisto veliko šestdeset let stare zapuščine. Ne kanim filozofirati o teveju kot družbenem fenomenu in njegovem vplivu na človeštvo. Vedež je tehnične narave, ne sociološka razprava. In vpogled v rojstvo vizionarskih pogruntavščin ter njihovo stoletno pot je še kako zanimiv.

Televizija je vsestranska pogruntavščina, ki je začela dobo instantnega vidnega komuniciranja, brez katerega si dandanašnjika ne predstavljamo. Začetki pa so bili rahlo smešni.

Hištorija vizije objavljeno: Joker 154
maj 2006


sorodni članki