Revija Joker - Leščerbe gorja

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Leščerbe gorja
...
Do koder seže spomin, imamo v igrah za ugonabljanje sovragov na voljo pisan izbor farbovitih žarkov, mikrovalovnih pečic in ostale futuristične krame. Pa vendar naši vrli soldatje po planin'cah še vedno skačejo s kalašnikovkami v rokah. Aggressor se infiltrira v Pentagon.

Ako odmislimo eksotične nosilce pogube, kot so jedrska, kemična in biološka orožja, danes še vedno velja, da večinska oborožitev, strokovno imenovana konvencionalna, cilje pokonča s kinetično (gibalno) energijo in/ali energijo eksplozije razstreliva. Primer je klasična topovska granata, ki tarčo najprej trdo poboža, povrhu pa napravi velik kabum. Fino za ljubitelje posebnih filmskih učinkov, vendar ne za navdušence nad znanstveno fantastiko, razvajene s futurističnimi filmi, stripi in kajpada igrami. A čeravno je do ročnih svetlobnih kanonov v praksi še dolga pot, utegnejo ravno ljubitelji akcijske ZF kmalu skakati v luft, saj v arzenale vojaških velesil po desetletjih brezplodnih obljub naposled prihajajo taprava uničevalna žarkovna orožja.
Ljubitelji zapletenih strokovnih izrazov dotična imenujemo 'orožja z usmerjeno energijo' (OUE). Tovrstne naprave lahko v spošnem popredalčkamo na oddajnike elektromagnetnega (EM) valovanja (glej okvirček), kot so laserske pokalice in mikrovalovi velike moči; pospeševalnike delcev atoma (zloglasni 'particle beam', ki ga mnogokrat srečamo v igrah); in, z nekaj zadržki, še na akustična (zvočna) orožja. Elektromagnetni tirnični top, sl

Rambo je kekec, ker ne frči in nima žarkopljuva kot pravi heroj prihodnosti.
oviti 'railgun', semkaj ne spada, saj v sovraga še vedno poganja granate; plazemska orožja so pa tudi iz čisto drugega vica. Prav tako OUE ne gre zamenjevati s tako imenovanimi instrumenti z usmerjeno energijo, kot so laserski daljinomeri in označevalniki ciljev, ker z njimi ne boste napravili luknje niti v karton, četudi jih je v nekaterih primerih moč uporabiti v nečedne namene, denimo zaslepljevanje. Pod akustična orožja takisto ne gredo Atomik Harmonik in kompanija, ker tisto je že orožje za množično uničevanje.
OUE imajo nekaj skupnih lastnosti, po katerih se ločijo od ostale mašinerije. Z njimi ne moremo krepavati ciljev za ovirami, ker žarek potuje naravnost in nima balistične krivulje leta, po kateri potujejo izstrelki. Če se torej zli nezemljan skriva za pasjo uto, mu je v brk bolje zadegati granato. Laserji so občutljivejši na slabe vremenske razmere, saj lahko oblačnost, megla, padavine in temperaturne razlike posrkajo velik del energije in nalomijo žarek. Ker je njihova moč mnogokrat nastavljiva, jih lahko uporabimo tudi kot neubojna orožja, ki cilj zgolj onesposobijo in ne anulirajo, na primer za zaslepljevanje vojakov ali uničevanje elektronike. Ako izvzamemo zvočna orožja, katerih valovanje potuje s hitrostjo zvoka (nea ga seri, Šerlok), udarijo OUE skoraj sočasno z začetkom streljanja, saj so razdalje v primerjavi s hitrostjo svetlobe, s katero poguba dirja proti cilju, zanemarljivo majhne. Popularna predstavitev s kopico frčečih božičnih okraskov je torej neumestna, gotovo pa manj dolgočasna. Ali pač; Unrealov ASMD ni zaman postal legenda ...

Leščerbe gorja objavljeno: Joker 142
maj 2005