Revija Joker - Jazst bi letel

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Jazst bi letel
Jazst bi letel
...
Airman neizmerno uživa v letenju, zato vas povabi, da si svet iz ptičje perspektive ogledate še vi. V pomoč, kakšen letalnik izbrati iz hangarja, naj vam bo spodnje besedilo.

Ljudje smo zvedava bitja. Čeprav nam je narava podarila par nog za premikanje po tleh, nam radovednost ne da miru in rinemo v okolja, ki niso naš življenjski prostor. Tako so med nami osebki, ki se kot ribe podajajo v globine morja ali kot gamsi plezajo na vrhove. Nekateri pa gredo še više in letijo kot ptice. V tem članku se bomo posvetili prav slednjim, saj vam bomo razjasnili, kako vse lahko letite in kako pravzaprav postati pilot. Navsezadnje je to med mladimi večna tema.
Ob današnjem letalstvu si je kar težko zamisliti, da se je prvi motorizirani polet zgodil šele leta 1903, poprej pa so zgolj eksperimentirali z jadralnimi letalniki in toplozračnimi baloni (no, resda obstajajo zapisi, ki namigujejo, da je človeštvo znalo leteli že mnogo prej, a pustimo to). K napredku sta veliko prispevali obe svetovni vojni, saj je vojska v letečih strojih videla velik potencial in je v njihov razvoj vlagala (in še vlaga) nadnormalne količine denarja. Letalne naprave, kakršne poznamo danes, so rezultat številnih raziskav, izračunov in novih spoznanj na področju aerodinamike v sožitju s sodobnimi materiali, sodobno tehnologijo ter računalniki. Dandanes je letenje varno in letalci, ki se redno podajamo v višave, vsaj povečini nismo nikakršni adrenalinski džankiji, kakor opažam, da razmišljajo nekateri neukeži. Smisel letenja ni ta, da uživaš ob špricanju adrenalina iz vseh telesnih odprtin in postavljaš življenje na kocko s počenjanjem neumnosti v zraku, marveč tiči v občutku svobode, ki ti ga nudijo tri dimenzije gibanja, pogledu na hišice in cestice daleč spodaj ter še v mnogo drugih užitkih, čustvih ter psihoterapevtskih učinkih, ki se jih z besedami ne da dobro opisati. Kar se varnosti tiče, bi lahko rekli, da je pojanje po zraku manj nenevarno kot vožnja do letališča z avtom, a seveda bolj tvegano od buljenja v frčoplane s tal. Pod črto pa je letenje dostopno vsakomur, ki je v to pripravljen vložiti nekaj prostega časa, volje in denarja. Prav slednje marsikomu onemogoča, da bi svoje kosti spravil nekaj tisoč čevljev više. Zatorej je prav, da začnemo z najcenejšo obliko letenja. Vzlet!

Jazst bi letel objavljeno: Joker 140
marec 2005