Revija Joker - Dobro jutro, goblin

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Dobro jutro, goblin
Dobro jutro, goblin
...
Srečamo jih v igrah, v knjigah in na ljubljanskih ulicah. Le od kod prihajajo vse te spake in nestvori. LordFebo skozi vsepolno izobraževalen članek odgrne zaveso mitov in legend.

(Članek zaradi starosti žal ni opremljen s slikami.)
Oznaka homo sapiens, zdajšnja stopnička v razvoju človeka, lepo naznani temeljno lastnost vrste: razum. Razum ni nič drugega kot sposobnost dejavne uporabe uma, kar posledično sicer ne pomeni intelekta, gotovo pa zvedavost, ki je od pamtiveka bistveno gibalo ljudi. Pračlovek je imel, tako kot sodobni otrok, nešteto vprašanj. Žal ni bilo nikogar, ki bi mu nanje odgovoril, zato si je bil primoran ustvariti svoje predstave o nerazumljivih, neotipljivih rečeh, ki zadevajo smisel življenja, ljubezen, rodovitnost, smrt, posmrtno življenje, moč, usodo, naravo, vreme, stvarstvo in vesolje. Spet je nastopil razum, ki je pognal kolesa domišljije in ljudje so imeli kar naenkrat odgovore na vse svoje zvedavosti. Dvom v ta spoznanja kajpakda ni bil na mestu.
Dandanašnji se z raziskovanjem tovrstnega najglobljega človeškega razmišljanja iz davnine ukvarja mitologija, veda o mitih in legendah, pravljicah in bajkah, popolnoma izmišljenih ali zgolj olepšanih pripovedkah različnih kultur ter narodov. Snov mitologije, vsaj one, lastne staremu svetu, torej Evropi, je še kako vplivala na kasnejšo zgodovino - najmanj v umetnosti, književnosti in filozofiji - kot tudi na sodobnost. Nemalo današnjih pravljic, četudi modernih, ki jih beremo najmlajšim, sloni na izročilu iz preteklosti. A ker glavna tema Jokerja niso recenzije pravljičnih knjig, tolmačenja arhaičnih rekov in filozofiranje o antični umetnosti, marveč igre, se bom kar takoj obrnil v pravo smer. V tem obsežnem in nikakor ne brez truda napisanem članku kanim govoriti o vplivu mitologije na računalniške igre. V prvi vrsti gre za zvrst 'igranja domišljijskih vlog' oziroma igre FRP, kajti fantazijsko, mitološko okolje je v temu žanru domala pogoj. Poleg frpjev imajo podoben pravljičen scenarij tudi nekatere strategije, pustolovščine in arkade. Na delo torej.


Dobro jutro, goblin objavljeno: Joker 82
2000


sorodni članki