Revija Joker - Jakuze

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Jakuze
...
Nindža, samuraj in jakuza so trije liki iz japonskega izročila, ki jih zgodovina ni odplaknila. Ampak kjer o prvih dveh zahodna publika ve kar dosti, so tretji večja skrivnost. To spreminja brez­mezinčni potetoviranec Sneti.

Japonska velemesta so džungle mogoč­nih nebotičnikov, bleščečih napisov, jekla in stekla. Daleč je ta dežela prišla od silnega uničenja po drugi svetovni vojni, ko je bila po 'navadnih' in atomskih bombardiranjih eno samo pogorišče. Toda više kot se pnejo stolpnice in bolj kot žari neon, daljše in globlje so sence. Lastijo si jih jakuze, pripadniki japonskega organiziranega kriminala, ki so že stoletja intimno vpleteni v tamkajšnjo družbo. Njihovi folklorni zaščitni znaki so bogate tetovaže po vsem telesu in odrezani mezinci. Sami sebe imajo za ohranjevalce čast­ne samurajske tradicije in za azijske robine hoode, ki navadnim ljudem pomagajo v stiski. A ta starinski obraz, ki je bil v veljavi nekje do sredine minulega stoletja, je na­čet. Namesto njega se uveljavlja mafiozo brez zadrž­kov, ki ga zanima predvsem zaslužek. Tisti stari, s kodeksom in srcem, pa bije bitko na branikih in se umika v filme ter igre, kot je opisani Yakuza 0.

Playstationova serija iger Yakuza, ki je na Japonskem razumno priljubljena in ni brez sledilcev niti na zahodu, popisuje dvig protagonista Kazuma Kiryuja od težaka v obleki do vodstva lastne kriminalne združbe.

Lopovi na dolge proge
Čeprav ima Japonska uradno eno najnižjih stopenj kriminalitete na svetu, normalni vsakdan spremlja mračnejši svet pretežno ilegalnega početja. Tu se udejstvujejo veliki sindikati, ki funkcionirajo po zgledu velikih legalnih korporacij tipa Sony in Matsushita. Jakuze v modernem Japanu nadzorujejo oziroma imajo prste vmes pri domala vsem, kar se ne sme. Pri­pada jim velika večina prostitutk, zaredili so se v pornografiji, trenutnim in bodočim zasvojencem omo­gočajo igranje na srečo, skrbijo za oskrbovanje nesrečnega prebivalstva ter celo us­peha želj­nih športnikov z drogami. Menda kar tretjina prihodkov jakuz prihaja iz tega vira, zlasti od metamfetaminov, ki jim Japonci pravijo "droge za budnost". 
Nadalje jakuze podkupujejo politike, ki jim vrnejo uslugo, ko je treba na ulicah razgnati jezne protestnike. Ubadajo se z nepremičninami in gradnjami, prirejajo računodovske izkaze, tihotapijo umetnine in druge dragotine. Klasičen prijem je, da kupijo toliko delnic neke tvrdke, da si pridobijo sedež v nadzornem svetu, nakar ga zasede zajebanec, ki ustrahuje ostale člane in podjetje usmeri v želeno smer. Policija ocenjuje, da jakuze nadzorujejo brez števila firm, ki vsaj deloma poslujejo nezakonito, in več tisoč legalnih ter da njihov denar pronica v največje japonske korporacije. Nobeno presenečenje ni, da so sodelovali pri čiščenju posledic fukušimske katastrofe in da so se že prištulili k organizaciji letnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. 

Jakuze sežejo do državnih vrhov. Na tej sliki, ki je spro­žila škandal, paktirata član olimpijskega komiteja (levo) in prstno pohabljeni vodja ene največjih združb jakuz.

Jakuze objavljeno: Joker 284
marec 2017