Revija Joker - Nasledniki enic in ničel

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Nasledniki enic in ničel
...
Moorov zakon izgublja sapo, kajti inženirji pri miniaturizaciji procesorjev že strgajo po spodnji meji, kjer fizikalni učinki kvantnega sveta otežujejo njihovo delovanje. Ampak te muhaste lastnosti bo znalo človeštvo kmalu obrniti v svoj prid in bo na njihovi osnovi zgradilo nov rod superzmogljivih računskih strojev. Aggressor oriše kvantno računalništvo, ki utegne poganjati našo prihodnost.

"Iniciativa si prizadeva Evropo postaviti na čelo druge kvantne revolucije, ki se v tem trenutku odvija po svetu in bo ključno vplivala na napredek znanosti, industrije in družbe.” ... “Prej neizkoriščene vidike kvantne teorije bomo kmalu uporabili v tehnologijah z daljnosežnimi posledicami za človeka, kot so varna informacijska omrežja, natančni biomedicinski senzorji in v srži novi modeli računalništva. Njihovo uvajanje je ogromnega strateškega pomena za neodvisnost in varnost Evrope. Vlade in največja podjetja, vštevši Mic­rosoft, Google, Intel, Toshibo in IBM, že izdatno vlagajo v odklenitev tega potenciala."

Udarne besede so vzete iz Kvantnega manifesta, ki ga je Nizozemska predstavila letošnjega maja na dogodku Quantum Europe: A New Era of Technology v Amsterdamu. Na njem je skupaj z Evropsko komisijo razgrnila namero o milijardo evrov vrednem programu raziskovanja kvantnih tehnologij, ki bi ga pognali čez dve leti. Slišati je smrtno resno in poleg so najvidnejše informacijske firme. Toda kaj je ta druga kvantna revolucija, ki naj bi bila v teku? Kaj so te 'kvantne tehnologije'? Mar je to nanotehnologija, o kateri smo pisali v številki 266, ali kaj drugega? Mar ne velja tisto popularno mnenje, da kvantni fizikalni pojavi, ob katere trčimo pri zelo majhnih razdaljah okoli milijardinke metra (nanometru), tvorijo svet težko dojemljivih čudnosti? Zdaj pa pravijo, da jih bo moč koristno uporabiti za nov rod računalnikov?
Kvantno računalništvo ni nov pojem, saj je v idejno teoretični obliki vzniknilo že pred več kot tridesetimi leti. Dejansko izkorišča pojave, ki jih opazimo šele pri velikostnih redih posameznih atomov. To so zanimivosti, kot so prepletenost, superpozicija in druge značilnosti nadvse majhnega. Kvantni računski stroji bodo drugačni od današnjih digitalnih, saj ne bodo preračunavali v dvojiškem zapisu, marveč s kompleksnejšimi vred­nostmi. Obetajo se bliskoviti dešifrirni mehanizmi in brzinske simulacije naravnih pojavov, v primeri s katerimi bodo one na današnjih meteoroloških superračunalnikih videti kot igračka­nje z abakom. A nismo na cilju in nekateri odgovori se še izmikajo. Posledično je področje polno netočnosti, ki jih velja razjasniti, če želimo razumeti napovedane premike. Dobro se pripni, saj sledi potep po eni najtežjih tehnoloških tematik, ki utegne čez čas močno krojiti naša življenja.

Kvantni čipi so zaenkrat še zaprti v laboratorijih, toda njihovi osnovni principi delujejo. Od tu dalje je naš izziv povečati njihovo računsko moč na raven, ko bodo presegli obstoječe stroje.

Nasledniki enic in ničel objavljeno: Joker 281
december 2016