Revija Joker - Zgodba sveta

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Zgodba sveta
...
Kdaj se je oblikovala Zemlja? Zakaj je v njenem jedru železna frnikola? Kaj je spočelo letne čase in veter? Kako je nastala Luna? Od kod sta se vzela voda in kisik? Počemu psi? Kam pojdemo? LordFebo nadaljuje Zgodbo nebes s priljudno pripovedjo o našem svetu, modrozelenem planetu, na katerem se je Stvarniku posrečil prav poseben čudež.

Vedež o razvoju kozmologije se je zaključil s tezo velikega poka. Ta splošno priznana teorija o nastanku vesolja pravi, da sta se pred 13,8 milijarde let iz singularnosti, prvobitnega delca oziroma ničelne točke z neskončno energijo rodila čas in prostor. Iz energije, ki lahko po Einsteinovi enačbi e=mc2 prehaja v maso, so v prvih milijoninkah se­kunde nastali kvarki, nato protoni in po kakšni minuti najosnovnejša atomska jedra. Ko se je juha plazme po nekaj sto tisoč letih dovolj ohladila, da elektroni niso več pobesnelo dirkali naokoli, se je oblikoval najbolj preprost atom. Gromozanski plinasti oblaki snovi so se jeli zgoš­če­vati in po nekaj sto milijonih letih se je pod te­žo njihovega sesedanja vodik pričel stapljati v helij. Fuzija je sprostila energijo, zasijala so prva sonca in pravesolje je bilo rojeno.

Nekatere zvezde iz zore časa še vedno obstajajo. To so rde­če pritlikavke, ki zaradi majhnosti gorijo zelo počasi in bodo to počele še desetine milijard let. A veliko teh reaktorjev ima mnogo krajši rok trajanja, in ti so odgovorni za snovno pisanost, ki je med ostalim omogočila življenje. V njihovih stisnjenih središčih namreč nastajajo težji elementi. Zlasti v zadnjem stadiju obstoja, ko sta tlak in temperatura znatno povišana, postanejo zvezde pravi alkimisti. Jedrca pri nekaj deset milijonih stopinj združujejo vse do železa, ki je zaradi visoke vezne energije atoma končna postaja zvezdne fuzije. Načeloma je gradnikov za človeško telo s tem dovolj. A vseeno vemo, da obstaja še desetine atomov z večjim številom poddelcev, nekateri celo v nas, recimo cink in selenij. Od kod so se vzeli ti elementi in kako je pridelek zvezdnih plavžev sploh postal del nas, je znanstvenike begalo vse do začetka 20. stoletja. Takrat so šele pravilno dojeli poseben kozmičen dogodek, ki ga je človeštvo sicer opazovalo že od pamtiveka...

Zgodba sveta objavljeno: Joker 279
oktober 2016


sorodni članki