Revija Joker - Nož, pest in palica

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Nož, pest in palica
...
Ob vrnitvi Jasona Bourna Aggressor spregovori o filipinskih borilnih ­veš­či­nah, ki mu s fluidnostjo in učinkovitostjo omogočajo premoč nad sovragi.

Nemalo privlačnosti Damonovega lika pobeglega agenta odpade na brezkompromisno osredotočenost, s katero sesuva nakane tajnih služb tako lahkotno, kot bi pekel palačinke. Važen del tega je hitro ročno onesposabljanje sovragov, ki pod udarci in zvini padajo, preden uspejo izustiti "Jezus Kristus, Bourne je tu!!" Mikastenje v seriji je brutalno in hitro, saj Jason ne izvaja teatralnih kungfujskih akrobacij, marveč odločno cilja tja, kjer najbolj boli. Ravno ta premik od zabavniških spektaklov starejših filmskih pretepačin proti hladni učinkovitosti najbolj ježi kožo, saj daje slutiti, da se tako mlatijo pravi tajni agentje, ko je na tnalu življenje. Kar drži: Bournov repertoar s pestmi nekaj malega pobira iz izraelske samoobrambne veščine krav mage, največ pa iz filipinskih načinov boja na blizu (FMA – Filipino Martial Arts), ki jih poznamo pod sopomenkami kali, eskrima in arnis. Ker so naravno skozi stoletja nastajali na območju Filipinov, so docela podrejeni potrebi po preživetju in tvorijo enega boljših celovitih sistemov za samoobrambo.

Brutalnost jugovzhodnoazijskih načinov borbe odlično ponazorita oba The Raida, v katerih uporabljajo kalijev bratski sistem silat. Krempljasti nož karambit takisto izvira iz tamkajšnjih dežel.

On ali jaz 
Kali se je rodil iz gole potrebe navadnega filipinskega kmeta, da od lakomnega soseda ne dobi noža med rebra. Posredi ni bilo nobenega višjega cilja ali ezoterične filozofije, marveč preprosto reševanje vprašanja, kaj storiti, ko gre nadte človek z mačeto, nožem, palico ali kakšno drugo trdo rečjo. Prva posebnost filipinskih sistemov je namreč predpostavka, da je vsaj eden od borcev oborožen. Ker je pač v realnosti precej glupo, če ne greš nekoga umorit vsaj z nožem. Celotno gibanje in principi kalija izhajajo iz mahanja z orožjem, tudi tehnike s praznimi rokami, kot sta boks suntukan (na Zahodu bolj znan kot panantukan) in brcanje sikaran. Vajenec kalija se vselej najprej priuči vihtenja noža in lesene palice baston, s katero poteka uvodno ogrevanje. Potem gre orodje iz rok in gibi se prenesejo v zamahe s pestmi, "kot bi bila palica samo podaljšek roke." 
To da filipinskim tehnikam značilne tekoče vzorce gibanja, ki so posebej razdelani pri boju na razdalji rok, saj se predpostavlja, da napadalcu uspe vsaj delno presenečenje. Trdih blokov je malo, kajti na tak način zaustavljati zamahe z mačeto res ni priporočljivo. Namesto tega se skuša gibom nasprotnika izmakniti in jih preusmeriti mimo sebe. Hkrati z odbojem želi borec sovraga onesposobiti, čemur Filipinci pravijo gunting. To pomeni, da istočasno nastaja protiudarec, ki običajno cilja mišice, vezi, sklepe in druga mesta na telesu, ki so važna za njegovo delovanje. Med njimi vrat, zatilje, mednožje in slično. Ni važno, ali imaš v rokah nož ali ne. Tole res ni veščina za v ring, ker bi eden od tekmovalcev lahko ostal doživljenjsko poškodovan. Jo je pa fino gledati, tudi zato, ker mahanju brezšivno priključi vse mogoče elemente ročne borbe. Na primer zvijanja rok, premete in boj na tleh, dasi tu ne gre tako daleč kot kak brazilski jiu-jitsu. Da ne omenjam rabe priložnostnih orožij; dejansko obstajajo programi vadbe tako za boj s svinčniki kot zvitimi časopisi, kar vidiš v Bournovem Identityju in Supremacyju.

Značilne lesene palice držiš po eno v vsaki roki. Tak izvajaš drile izmeničnega udarjanja in odbijanja zamahov s partnerjem, ki borca navadijo na gibanje. Noži za vadbo so leseni ali topi kovinski.

Prodor na Zahod
Ker se je kali skozi dve tisočletji razvijal v nižjem in srednjem sloju filipinskega prebivalstva, ki je bilo zvečine nepismeno, je izvor posameznih oblik težko dognati. So pa opazni vplivi Kitajske in Indije. Znanje se je prenašalo družinsko iz roda v rod in je bilo hkrati zelo razdrobljeno. Zato velja, da je podvej kalija toliko kot filipinskih otokov, sledi pa najdeš v sorodni indonezijski veščini silat. Prva pisana priče­va­nja so zabeležili Španci, ki so področje kolonizirali v 16. stoletju. Ti opisujejo vaške skupnosti, ki so se rade sprle do krvi, zato je bilo mnogo ljudi veščih v borbi. Ker so lastnosti borilnih tehnik šele tedaj prvič zapisali, je v izrazju opaziti vpliv španšči­ne, saj iz nje izvirata tako naziv eskrima (iz sabljanja) kot arnis (iz orožja). Ko so Američani koncem 19. stoletja otočje zavojevali s strelnim orožjem, so lokalni mojstri pričeli vnašati prijeme za razoroževanje pištol in pušk, kar se v modernih šolah razvija še danes, saj gre za živ sistem.

Ker je kali vzniknil med kmeti, se je večina orožja kakopak razvila iz kmečkih orodij, ki so jih sprteži na tržnici potegnili, ko je bilo treba koga zaklati. Pod številko šest vidiš prednika karambita.

Pravzaprav so se prvi znalci kalija za mojstre (guro) oklicali šele pri emigraciji na zahod, kajti na Filipinih s takšnim nazivom ni bilo dobro opletati, ker si bil koj pozvan na dvoboj. Kali so v zahodnih dr­ža­vah, predvsem ZDA, najprej skrivoma prakticirali filipinski priseljenci in šele v šestdesetih letih prej­š­nje­ga stoletja je prišlo do komercializacije. Dva izmed prvih vidnejših inštruktorjev sta bila Remy Prezas in Johnny Lacoste, svetovna razvpitost pa je prišla, ko se je šel k Lacostu učit Dan Inosanto, sicer sloviti discipel Brucea Leeja. Šola kalija Inosanto / Lacoste je še danes ena najbolj prominentnih na zahodu. Tako je sloves prišel do filmarjev, ki so bili brutalnega pretepanja veseli, saj je prinašal nekaj novega. Inosantov učenec Jeff Imada je zaslužen za največ filmskih koreografij, recimo v Repo Man, Hanni, The Book of Eli in Bournih. Liam Neeson v Taken maha z mešanico win chuna, kalija in silata, Craig pa FMA ponuca v Quantum of Solace. 
Če te je kali dovolj navdušil, da bi ga želel prakticirati sam, imaš v Sloveniji že nekaj klubov zanj, največ v Ljubljani. Na primer Društvo naprednih ob­ramb­no-borilnih metod, Kempo Arnis Slovenija in Center borilnih veščin ARES. V dobro vseh upam, da ti ga ne bo treba nikdar uporabiti.

Nož, pest in palica objavljeno: Joker 277
avgust 2016