Revija Joker - Počasno odraščanje umetnega človeka

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Počasno odraščanje umetnega človeka
...
Medtem ko mu robotski natakar z okornimi gibi pripravlja koktejl, Aggressor razmišlja, kdaj bodo androidi vendarle pričeli sanjati električne ovce.

Ob besedi android večina najprej pomisli na telefone oziroma Googlov operacijski sistem, ki je nepravično okupiral ta izraz. Prvinsko namreč pomeni umetno, človeku podobno bitje. Takšno, ki ni nastalo po običajni poti v maternici, temveč so ga sestavili iz zobnikov ali kako drugače vzredili. V moderni znanstveni fantastiki se v njih največkrat skriva elektromehanski stroj, ki izdajalsko pokaže vzmeti, ko razprejo telo ali si švarcijevsko strgajo kožo z roke (še vedno najboljše razkritje ever). Toda to ni edina možna oblika. Če bi jih na primer mogli vzgojiti v cvetličnem lončku, bi takisto veljali za androide, dokler bi bili videti in se obnašali kot človek. Po tem se ločijo od splošnih robotov, ki so samodeji katerekoli oblike, ne le humanoidne.

Roboti nimajo več filmskih problemov z drobljenjem kozarcev, saj znamo zasnovati nežen prijem. Toda st­rojne roke so še premalo gibke, da bi mogli zanesljivo žonglirati s steklenicami. Znajo denimo že uloviti žogo.

Zamisel o 'nenaravno' napravljenem bitju ni stvar navdušenja nad steampunkom ali robotsko tehnologijo, marveč sega mnogo dlje v preteklost. Izvira iz človekovega hotenja napraviti bitje po svoji podobi in ga povečini nadzirati, kajti goleme, mumije, avtomatone in druge domišljijske prednike andro­idov viri slikajo kot ubogljive služabnike. Z njimi so lastniki polnili praznino, ki jo je pustila smrt, ali si od njih obetali moč in ob­last. A ko govorimo o po­dobnosti s človekom, ne moremo mimo njegove zavesti in svobodne volje. Popolni android bi se zavedal samega sebe, s čimer bi bil praktično izenačen s pravimi ljudmi in od njih nerazločljiv. Nakar bi do­živel šok, ko bi po prekrokani noči tvoja priležnica zvrnila kantico olja. Toda takšni primeri so zaenkrat stroga domena fikcije, kajti docela prepričljivih androidov v stvarnosti še ne poznamo. Se pa napredek odvija z vse večjo naglico.

Westinghouse je Elektra pripeljal na Svetov­no razstavo leta 1939 – še pred drugo vojno. Razumel je nekaj glasovnih ukazov, 'govoril' in zelo počasi hodil v ravni črti.

Počasno odraščanje umetnega človeka objavljeno: Joker 275
junij 2016