Revija Joker - Neverjetni Stan Lee

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Neverjetni Stan Lee
...
Narod brez tisočletne zgodovine nima mitologi­je. Zato so si Amerikanci izmislili lastne bogove, ki so jih zabavali in jih v hudih časih navdihovali. Ob filmu Držav­ljan­s­ka vojna LordFebo predstavi vrhovnega tvorca stripovskega panteona, ikono geekovskega pod­ročja in najbolj pogos­tega igralca v super­pogumniških filmih.

Strip je umetnost. Marsikdo ga sicer uvršča v njen najnižji predalček, toda njegov pokulturni vpliv je nezanemarljiv. Številni filmski spektakli, oboževani otroški vzorniki in podobe z majičnih preslikačev izvirajo prav iz risbic z oblački. Njihovi stvaritelji so mnogokrat že davno pozabljeni, a kljub temu je velikih imen področja nemalo. Na našem prostoru je to Miki Muster, v neki drugi državi smo čislali italijanske avtorje, kot sta Alan Fordova Max Bunker in Magnus, znamenitež stare celine je še Asterixov René Goscinny, na Japonskem silno cenijo Osamuja Tezuko, avtorja Astroboya, za očeta grafičnega romana velja Will Eisner … Toda največja legenda povesti v slikah je brez dvoma Stan Lee. Čili 93-letnik je avtor oziroma soavtor dobršnega dela bajeslovja, katerega hrabre borce zoper krivico pozna poslednji mulac na planetu, in hkrati sopomenka za največjo stripovsko založbo Marvel.

Idejni oče dobršnega dela Avengerjev, vključno z Black Widow in Hawk Eye, je Stan Lee. Na levi je njihova prva skupna pustolovščina iz leta 1963. Thor, Ant-Man, Hulk in Iron Man proti hudobnemu Asgardčanu Lokiju. Pri medsebojni vojni Civil War pa Stan ni sodeloval. Odvila se je leta 2006.


Kot lik se je Stan pojavil v mnogih stripih, celo v DCjevem, ko se je založba leta 1994 poklonila smrti Jacka Kirbyja. Prav tako je nastopil v nekaj igrah. V Lego Marvel Super Heroes je bil skrit na vsakem nivoju, v Lego Avengers pa je nadmočna igralna figura, ki združuje sposobnosti vseh junačkov.

Neverjetni Stan Lee objavljeno: Joker 274
maj 2016


sorodni članki