Revija Joker - Stoječe burkaštvo

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Stoječe burkaštvo
...
Bar je verjetno najprimernejši prostor za duhovičenje. V zatemnjenem, zakajenem prostoru z nekaj promili v zraku človek postane pogumnejši, jezik pa steče bolj gladko. Je to, kar zadnje čase čujemo, le vic? Ali je vmes morda kaj resnice? Bogove humorja vam pod žaromet postavi prFOXa.

V San Franiscu stoji lokal Hungry I, v katerem so pred rdečim opečnatim zidom nastopala velika imena glasbe, kot sta Barbara Streisand in Tina Turner. A taisti zid je sčasoma postal simbol za povsem drugo umetnost: stand-up komedijo. Ta je ime dobila po načinu izvajanja, saj komik običajno stoji pred občinstvom in mu podaja niz šal in krajših humornih zgodb. Za razliko od monokomedije, ki je Slovencem nekoliko bolj poznana (sem recimo sodijo Čefurji raus), je stoječe burkašt­vo za publiko bolj interaktivno. Lahko bi celo rekli, da sta povprečnega Slovenca, ki je nazadnje videl gledališče od znotraj nekje v srednji šoli, ravno ti zvrsti spet privabili pred odre in evolucijsko utrli pot novi vrsti zabave.
Čeprav situacija na odru med predstavo deluje precej nametano, nepovezano in spontano, je daleč od tega. Vsaka šala je natančno naštudirana in pri mojstrih tega žanra bodo vsaka beseda, vsak premor in vsak gib vedno na istem mestu. Dočim se monokomedija osredotoča na eno zgodbo, posredovano z liki, podobno kot klasična igra z več igralci, stand-up pokriva različne problematike, ki so povezane s tehniko toka zavesti. Zanimivo je, da je zvrst vzniknila v barih in se zdaj pojavlja v gledaliških hišah, monokomedija pa v Sloveniji iz gledališča Prihaja na obisk v vaške gasilske domove. Invazija, vam rečem. Da pa je humor resna stvar, je skozi zgodovino postalo jasno takoj, ko je nekaj duhovitih gospodov zaradi dolgega jezika na predlog policistov zamenjalo pripovedovanje šal za igranje klavirja.

Neonski napisi v New Yorku mamijo na predstave. Pri nas lahko pričakujete Facebook povabilo v kakš­no klet. Ne spreglejte ne enega ne drugega. V vsakem vicu je nekaj resnice. Pojdite jim prisluhnit.

Stoječe burkaštvo objavljeno: Joker 267
oktober 2015