Revija Joker - Velika prihodnost majhnega

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Velika prihodnost majhnega
...
Človekova sposobnost finega rokovanja s snovjo se seli od mikroskopsko majhnih celic proti njihovim sestavnim delom - molekulam in atomom. Aggressor se ozre po področju nanotehnologije, ki obeta odpravo bolezni in dvigala v vesolje. Pa morda podivjane horde nanobotov, ki bodo ves planet prebavili v sivo žolco.

Razvoj modernih zdravil stane evrske milijone in nesporno gre za cvet visoke tehnologije. A hkrati se te spojine v telesu dostikrat obnašajo kot sloni v trgovini s porcelanom in 'pozdravijo' še kaj tistega, česar ne bi smele. Njihova sestava pač sloni na našem nepopolnem razumevanju kompleksnih kemijsko-bioloških procesov, v katere skušamo vriniti nove reagente. Kaj pa, če bi imeli sredstvo, ki bi z brezpogojno natančnostjo našlo in izničilo samo in le bolne celice, pri čemer ne bi prevrnilo nobene vaze? Na primer vojsko nekaj molekul velikih nanorobotov, ki bi na ukaz iz telesa odstranili vse neprilike in nas varovali bolje kot vsaka bela krvnička? Ne le pred virusi, marveč še pred gubicami in nogami na iks? Ali pa bi znali razgraditi in odstraniti nesnago, ki jo zlivamo v oceane, dušeči smog iz mest ter pesticide iz rodovitne prsti? Ter obnoviti ozonsko plast?

Nanotehnologijo je znanstvena fantastika razbobnala s pojavo miniaturnih, nekaj milijonink milimetra velikih robotkov ali nanobotov, ki te v Deus Exu napravijo nevidnega in v Star Treku v avtomatu 'iz niča' sestavijo kremni sladoled. Toda pojem po definiciji zaobjema človekovo sposobnost natančne manipulacije z delci snovi, ki vsaj po eni od treh razsežnosti merijo med enim in stotimi nanometri, kar je oznaka za milijardinko metra. Po domače, rokovanje z molekulami. V resnici čisto pravih nanobotov človek še ni uspel sestaviti, a to ne pomeni, da področje ni živahno in v strmem vzponu. V bistvu vsebuje vrsto že dolgo obstoječih ved, kot so biotehnologija, optika in fizika trdne snovi. Zato poimenovanje ni strogo. V potrošni robi je moč že dolgo najti produkte teh industrij, na primer v zobnih pastah ter mikroprocesorjih. In kot bomo videli, zna veda bistveno preobraziti podobo sveta, naj bomo robotke dejansko ustvarili ali ne.

Potencial popravljanja človeškega telesa od znotraj je v ZFju že znan. V filmu Fantastic Voyage iz leta 1966 skušajo kolega pozdraviti mikroskopsko pomanjšani dohtarji. Podobno v novejšem Innerspace drobceni Dennis Quaid beži pred teroristi.

Velika prihodnost majhnega objavljeno: Joker 266
september 2015