Revija Joker - Temna tvar - terra incognita

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Temna tvar - terra incognita
...
V vesolju straši. Nekaj manipulira s svetlobo in pači podobe iz oddaljenih prostranstev. Igra se z zvezdami in galaksijami, da kršijo osnovne Newtonove zakone fizike. Ta nekaj je ena največjih skrivnosti našega časa, ki utegne določiti tudi, kako se bo čas končal in s tem ultimativno usodo vesolja. McMungo skuša doumeti: kaj je v resnici temna snov?

Človek je simbolične raziskovalne korake storil že neštetokrat in vedno znova ga je pričakal nov horizont, poln neznanega. Nezarisani del je dobil ime, ki je izdajalo primanjkljaj v znanju, naj bo to HIC SVNT LEONES ('Tu so levi'), kar so starorimski kartografi načrtali na teritorije južneje v Afriki, ali 'terra incog­­nita', kar so v dobi odkrivanja namalali na kontinent na drugi strani morja. Dandanes zremo v nebo in se čudimo, kako revno je naše poznavanje vidnega vesolja. Komaj tipamo po domači galaksiji, kaj šele po ostalih tristotih milijardah. A tisto, kar zares odpre usta, šele pride.
Snov, ki jo poznamo - iz katere smo sestavljeni, jo vidimo in tipamo - predstavlja le drobec obstoje­če­ga v vesolju. 4,9 odstotka. Preostanek, kar 95 odstotkov, zavzemata skrivnostni temna snov in temna energija, ki skupaj vladata vsemirju. “Človek je ob vsem znanju, ki ga je nakopičil, morda lahko zelo vzhičen. Ampak potem se vpraša: kaj pa zares razumem? Mi znamo zaenkrat za silo skrpati skupaj razumevanje štirih odstotkov vesolja. Bolje kot nič, ampak ni to nekaj, s čimer bi bil ravno zadovoljen,” je za Joker razložil fizik Marko Mikuž.

Temna tvar - terra incognita objavljeno: Joker 264
julij 2015


sorodni članki