Revija Joker - Ko zapoje čip

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Ko zapoje čip
...
Nekoč so geeki do glasbovanja pripravili commodore 64. Rodil se je chiptune - piskajoča muzika, ustvarjena z računali iz starinarnice. Tudi Kavbojc je del živahne subkulture, ki se je spletla okoli nje.

Nekdo je chiptune proglasil za punk elektronske glasbe. Ni usekal mimo. Kakor je punk uporniško ok­lestil rock na najbolj prvinsko obliko, je čipmuzika najosnovnejša in preprosta elektronika, ki ne mara za sodobnost. Napravljena je namreč s starimi konzolami oziroma ra­ču­nal­ni­ki ali s programjem, ki dotične oponaša, zato gre pretežno za maloplastno piskanje. Obstajajo celo bendi, katerih član muzicira izključno na game boy. V tem okviru se znajdejo domala vsi žanri, kar dokazujejo vsesortne priredbe. Kar poišči na YouTubu svoj omiljeni štiklc v osembitni izvedbi! Oplemeniten je celo kak moderen elektronski ali pop hit. Možnosti je neskončno in piskanje paše v marsikatero okolje. Kar sploh ne čudi, saj je zvok nemudoma prepoznaven ter poln karakterja. Tako poln, da nekaterim zlahka nadomesti klavir in kitaro.

Na mizi vidiš game boy, ki je eno najbolj pogostih orodij za ustvarjanje chiptuna. Ni pa edino, zlasti popularna sta še C64 in atari ST. Seveda pa se umetniki poslužujejo tudi emulatorskih programov.

Ko zapoje čip objavljeno: Joker 259
februar 2015