Revija Joker - Mnogovesoljstvo moči in mask

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Mnogovesoljstvo moči in mask
...
LordfeBoy se s Križarjem v pelerini poda v svet, prav nič podoben našemu. Na drugi strani Velike vode obstaja drugačno vesolje, kaj vesolje, mnogovesolje, ki ga povezujeta Mož iz jekla in Naj­­urnejši živ moški. (Slednji pri deklinah baje ni posebej uspešen.)

To ni vseobsegajoč zapis o ameriškem junaškem stripu, marveč ozek skozihod po pretežno DCjevem univerzumu, ki so ga spodbudili Lego Batman 3, televizijski nadaljevanki Gotham in Flash ter prejšnji me­sec napovedana množica filmov. Ameriška stripovsko junaška folklora pač še nikdar ni bila bolj v prvi vrsti. Ti svetovi nam skozi izvirni medij risb in ob­lačkov sicer niso znani, toda z osnovami njihove mitologije sta nas seznanila Hollywood in igre - pod­ročji, kjer superheroji danes ustvarjajo največje do­bi­čke. Čeprav nisi nikoli vzel v roke Marvelovega ali DCjevega pisanega zvežčiča, veš, da Joker ne ma­ra Batmana, da je nekega Petra pičil pajek in da ima Superman čez pajkice navlečene gate. Tudi oni zeleni gorostas s superraztegljivimi kavbojkami in lepi Hugh s kremplji sta ti bržda prepoznavna. A likov v ameriškem panteonu je brez števila in vsak od njih ima dolg življenjepis, poln važnih dogodkov. Sem sodijo najmanj spremembe identitete, umrtja, ponovna vstajenja in merjenja moškosti s stanovskimi kolegi. Takisto jim nista tuja časoplovba in prehajanje med dimenzijami. Nakar so tu še črede domiselnih zlikovcev, ki so glavno gibalo teh svetov.
Svet čezlužnega superherojskega stripa, ki ga obvladujeta znamki DC in Marvel, je res nepredstavljivo bogat in zanimiv. Ko gledaš aktualne nizike ali take filme, se garbaš v Injustice ali kockaš lego, velja biti širše razgledan. To v prvi vrsti pomeni, da se sam od sebe zanimaš o likih in referencah - prebereš opise junakov, pogledaš kakovostne risanke in dokumentarce. Nenazadnje Slovencu niti stripi niso nedosegljivi, bodisi na travnikih, bodisi prek uradnih aplikacij za par evrov. Bežen košček tega bajnega področja pa predstavljam tukaj.

Ti DCjeva striplora dogaja in iščeš kakovostne zgodbe? Risanka Flashpoint Paradox predstavi zanimivo vzporednost, The Dark Knight Returns je Millerjevo dvodelno remek delo in Justice League War pokaže boj proti Temnistranu, dočim se dokumen­tarec Necessary Evil osredotoča na negativca.

Mnogovesoljstvo moči in mask objavljeno: Joker 257
december 2014