Revija Joker - Krvava elektronika

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Krvava elektronika
...
Za mnogimi mobilniki, računalniki in drugimi elektronskimi napravami, s katerimi neprestano rokujemo, se vleče dolga rdeča sled do afriških držav, od koder so prišle surovine za njihov nastanek. Aggressor iz gozdov v osrčju Konga zvleče na plano pričevanja o grozi in nenazadnje odrešitvi.

Gole, zdelane otroške roke grebejo po prsti za kosi minerala kasiterita. Preprosto orodje je zaradi pomanjkanja namenjeno le odraslim, ki s sten rudnika na prostem odbijajo klade materiala. Kamni s sledmi temno srebrnikastih kristalov na otroških hrbtih potujejo do odlagališča na robu jame. Vzpon po od dežja spolzkem terenu je nevaren. Ko komu zdrsne in se odkotali v globino, se oboro­ženi stražarji le nasmehnejo in pokažejo od tobaka porumenele zobe. Ob odložišču rudo s težkimi kladivi razkoljejo, odberejo kristale in jih zapakirajo. Iz Walikaleja globoko v pragozdu Demokratične repub­li­ke Kongo kasiterit prek pristanišč v Tanzaniji potuje do talilnic v Indoneziji. Tamkaj iz njega izluščijo čisti ko­siter, od rosnih časov človeške civilizacije pogosto uporabljano kovino. Skozi posrednike nadaljuje pot na Kitajsko, Tajvan, Južno Korejo ali v osrčje razvitega Zahoda. V proizvodne hale, kjer z njim prispajkajo električna vezja na plošče. Plošče raču­nal­niš­kih komponent, igralnih konzol, tablic, mobilnih te­lefonov. Tudi tvojih.

Zaradi težke dostopnosti in slabe organizacije dela je prevladujoč del problematičnih rudnikov na prostem (dnevni kop) in ne s kilometre dolgimi rovi, po kakršnih je znana Južna Afrika. Delavci, tudi otroci, pod nadzorom stražarjev s sten trgajo material, ki ga nato razbijejo in skušajo v vodi za silo očistiti nekoristne zemlje, da najdejo vidne kose mineralov. Koltan je moč najti tako v majhnih drobcih kot v večjih primerkih. Na trgu stanejo okrog dvesto evrov za kilogram.

Krvava elektronika objavljeno: Joker 257
december 2014