Revija Joker - Alan Ford: tajni agenti na minimalcu

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Alan Ford: tajni agenti na minimalcu
...
Skočimo 45 let v preteklost, ko se je na stripovskih straneh malega formata prvič zbrala razcapana skupinica hecnih možakov. Takole na prvi pogled vsi skupaj niso vredni počenega groša: ostarel paralitik, srborit pritlikavec z velikim nosom, pilot iz prve svetovne vojne, propadel dolgoprst angleški plemič in podobni jebivetri. Pravijo si Grupa TNT in imajo se za tajne agente. Šerlok se vtihotapi v njihovo oporišče, slabo založeno newyorško cvetličarno, in se z antijunaki iz svoje mladosti poda v boj proti zločinu.

Edini dokaj normalen osebek v skupinici je čedni plavolasi naivnež Alan Ford, po katerem je italijanska stripovska serija dobila ime. Ko je leta 1972 zagrebški Vjesnik začel izdajati hrvaško različico 'fordaća', je omladina od Vardara pa do Triglava drla v kioske po nove odmerke bizarnih peripetij Grupe TNT. A uspeh je strip doživel le v nekdanjih republikah SFRJ in v rodnem laškem škornju. Črnohumorni Fordov svet je zagrizel globoko v jugoslovansko popkulturo in starejše generacije se še vedno po deško hehljajo ob legendarnih forah ter enovrstič­ni­cah, kot je "Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi." A zakaj je ob Fordu cepala prav in samo Juga, vprašate? Zberite se okoli stola, deca, za vas imam zgodbo. Spominjam se ...

Takšne Alane Forde z belim napisom na rdeči podlagi smo v trafikah kupovali pred dolgimi desetletji še v neki drugi državi, zlasti v osemdesetih. Nekatere cifre teh nostalgičnih izdaj so zdaj seveda redke in na spletu živi kar aktivna zbirateljska skupnost. Za čisto prve izdaje Forda prodajalci zahtevajo tudi po stotaka za kos.

Alan Ford: tajni agenti na minimalcu objavljeno: Joker 255
oktober 2014