Revija Joker - Hermesovi sandali

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Hermesovi sandali
...
Ljudje tečemo, odkar smo se postavili na zadnje noge. Nismo najhitrej­ši v živalskem kraljestvu, nismo najbolj eksplozivni, smo pa najbolj vzdrž­lji­vi. In imamo možgane, s katerimi smo sposobnost tekanja in skakanja tehnološko nadgradili. Quattro razišče, kako so se športni copati rodili in postali istočasno specializiran kos opreme ter vsakdanje obuvalo.

Hermes je bil postaven bogec, ki je spričo hitrosti in zmožnosti prehajanja med nebom, zemljo ter podzemljem prev­zel vlogo božjega poštarja. Pri tem so mu izdatno pomagali krilati sandali, ki jih je iz nebeškega zlata skoval Hefajst. Ne le, da je z njimi še bolj šibal, zaradi perutničk je lahko poletel. V svoji prijaznosti jih je posodil celo Perzeju, ko se je ta odpravil pokončat Meduzo.
Skozi tisočletja smo izdelali mnogo obuval, katerih primarni namen je bil ščititi naše krake pred neprilikami. Vse do moderne dobe pa nismo iskali čevlja, ki bi nas naredil hitrejše, okretnejše ali bolj zdržljive. Take, ki bi našim nogam nadel Hermesove peruti. Na antičnih olimpijskih igrah so športniki nastopali goli in bosi, prvi maratonec se je na cilju zgrudil mrtev. Bi preživel, če bi bil sodobnoobut?

Hermesovi sandali objavljeno: Joker 253
avgust 2014