Revija Joker - Pravi X-factor

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Pravi X-factor
...
Ob prispetju Dni prihodnje preteklosti Snetinel obnovi odnos s svojim najljubšim superjunaškim univerzumom - tistim, v katerem bivajo mutantski ljudje X-Men. Trgajo ga rdeči žarki, režejo adamantijski kremplji, premetavajo silne nevihte, mečkajo telepatske sile. A vendar je bolj cel, mogočen in obsežen kot kadarkoli.

Mutacija je gibalo biološkega razvoja. Spremembe genoma botrujejo drugač­nim lastnostim organizma, brez česar ni evolucije. Nastali primerek lahko podleže ali pa je močnejši, bolj prilagojen okolici. V teh primerih ima več mož­nos­ti za preživetje, vendar znajo obstoječa bitja to za­meriti. Zmutirancev se bojijo in jih skušajo onemo­gočiti. 
Prav to se dogaja v svetu X-Men stripovske hiše Marvel. V tem vesolju so ljudje pretežno sprti z mutanti - osebami, pri katerih se pokaže čarobna moč. Eni nadzorujejo misli, drugi letijo, tretji zdravijo, četrti spreminjajo obliko in tako dalje. Nekateri bi radi s človeštvom sobivali, ni pa malo takih, ki se imajo za naslednji korak evolucije in uberejo militantno pot. Poleg tega mutanti poznajo obilico medsebojnih razprtij, tudi 'dobri' z 'dobrimi' in 'zlobni' z 'zlobnimi'.
Tovrstna zasnova omogoča posvečanje številnim temam, od mesarskega obračunavanja do osebnih dram, kar vodi k dolgoživosti. In res so Wolverine, Cyclops, Magneto in kompanija stari že štirideset let. Priljubljeni so tako kot Batman, Spider-Man in Avengers. Deloma zaradi stripov s častitljivo tradicijo, kjer so preobrati, spajanja in reseti del vsakdana. Deloma pa zavoljo filmov, ki vsakih nekaj let obnovijo splošno zanimanje za franšizo. Za mnoge je edini Wolverine Hugh Jackman in edina Storm Halle Berry.
A začelo se je na raskavem papirju in z neuspehom.

Do reseta univerzuma leta 2012, ki mu rečejo Marvel NOW, je bila osrednja serija Uncanny X-Men Vol. 2. Odtlej je to All-New X-Men s sodobnim, ost­rim videzom in časoplovnim scenarijem.

Pravi X-factor objavljeno: Joker 251
junij 2014