Revija Joker - Najodličnejši bojevniki

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Najodličnejši bojevniki
...
Veliko nasilnih videoigric spremljamo skozi oči pripadnikov posebnih bojnih enot, katerih do zob oborožena podoba nam je domača. Toda specialci so v resnici med najbolj skrivnostnimi modernimi vojščaki. Aggressor osvetli počrnjene obraze najspretnejših ubijalcev.

Enaindvajsetega novembra 1970 ponoči je posadka taborišča za ameriške vojne ujetnike Son Tay v Severnem Vietnamu mirno spala. Bili so v varnem zavetju bližine glavnega mesta Hanoj, daleč stran od spopadov vietnamske vojne stotine kilometrov južneje. Le vzhodno od mesta so Jenkiji nekaj tečnarili z zračnim napadom, nič posebnega. 
Toda omenjeni letalski napad je bil zgolj krinka! Z njim so Američani zaposlili hanojski sistem protizračne obrambe, da je spregledal napadalce iz druge smeri. Osemnajst minut čez drugo ponoči je nad taborišče s helikopterji prifrčal udarni oddelek posebnih enot, ki je do tja drzno letel na nizki višini nekaj sto metrov, da so ga hribi skrili pred viet­namskimi radarji. Začela se je operacija Kingpin, poskus reše­va­nja okrog šestdesetih ameriških vojnih ujetnikov na tej lokaciji.

Sikorskyjev težki transportni helikopter HH-3E jolly green, s kakršnim so pristali v Son Tayu. Danes bi soldatje namesto njih za zračni transport uporabili helikopterje UH-60 black hawk ali dvopropelerski CH-47 chinook. Z rotirajočimi mitraljezi minigun, kot je tale v ospredju, so uničili stražne stolpe.

Eden od štirih helikopterjev je bil topnjača in je z ognjem iz mitraljezov zradiral izpostavljene stražne stolpe. Drugi trije so izkrcali 56 pripadnikov 'zelenih baretk' - specialcev ameriške kopenske vojske, ki so se med srditim streljanjem zapodili v juriš na stavbe. Po slabe pol ure je bilo vsega konec, helikopterji so soldate pobrali in jo v zavetju lovcev ter letal za elektronsko motenje pocvirnali na varno. Vietnamcem se ni uspelo pravočasno odzvati in edino gru­čo tovornjakov z okrepitvami so specialci z dobro merjenimi raketami ustavili že na mostu pred taborom. Padlo je dvain­šti­ri­deset stražarjev, medtem ko so imeli Američani zgolj dva poškodovana. Prvi je ob pristanku cepnil iz helikopterja, drugemu je na nogo padel avtomat za gašenje ...

John Rambo je bil zelena baretka in trpi za posttravmatskim stresnim sindromom. Vendar se podobnosti z resničnimi specialci tu končajo, saj ti ne napadajo zgoraj brez z mitraljezom v rokah. Je pa res, da dajejo prednost gibljivosti, od koder izvira podoba s kapo ali trakom namesto čelade.

Najodličnejši bojevniki objavljeno: Joker 246
januar 2014