Revija Joker - Z masko do zvezd

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Z masko do zvezd
...
Ko morje razpne mreže čudes, je ujeti za vedno uročen. Navi živi Cousteaujevo modrost in pove, kako je mogoče dihati pod vodo ter lebdeti z glavo navzdol. O srečanjih z zobatci in lulanju v potapljaško obleko pa kdaj drugič.

Slana voda pokriva več kot dve tretjini našega planeta. Zato se je Arthur C. Clarke pridušal, da bi ga morali imenovati Ocean in ne Zemlja. Morje je simbol svobode, okno v svet, rodovitna planjava, vremenska preproga in cilj, kamor gremo odložit skrbi. A čeprav smo od njega življenjsko odvisni, o tem, kaj je pod gladino, vemo bore malo. Pravijo, da je morsko dno celo manj raziskano kot površina Lune in Marsa!
Podvodni svet zato buri domišljijo, kajti ljudje smo radovedni in se na vse pretege trudimo preseči meje lastnega telesa. Maska je prvi korak, ki našim kopenskim očem omogoči, da pod vodo izostrijo sliko. Plavutke in dihalka zaokrožijo osnovni potapljaški komplet, s katerim se je na dah mogoče potopiti dovolj, da smo vsaj nekaj trenutkov iz oči v oči s prebivalci neskončne modrine. Led je s tem prebit in mnogi, zlasti podvodni lovci, so s tem zadovoljni.

Za plavutkanje z masko in dihalko ni pametnega slovenskega izraza, zato se uveljavlja tujka snorklanje. Ker je poceni in dostopno, mnogi podcenjujejo potencialna tveganja. Zlasti v tropskih krajih z močnimi tokovi so plavuti obvezne, paziti pa je treba tudi na plovila in možnost izgube zavesti pri potapljanju na dah.

Z masko do zvezd objavljeno: Joker 240
julij 2013