Revija Joker - Nikola Tesla, skrivnostni pastir elektronov

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Nikola Tesla, skrivnostni pastir elektronov
...
Oče elektrike. Briljantni um. Izumitelj 20. stoletja. Blaznež. Nori znanstvenik. Udarne oznake, ki so jih nadeli iznajditelju Nikoli Tesli, segajo od genija do norca. Slutiti dajejo nadvse zanimivega in večplast­nega moža velikih dimenzij. Ob sedemdeseti obletnici njegove smrti skuša Aggressor pokukati v misli človeka, ki je rokoval s strelami.

Nikola Tesla je eden tistih, za čigar ime je slišal vsak. Malokdo pa natančno ve, če­mu je pomemben. Povečini ga poznate zato, ker je bil 'naš' - rojen srbskima star­še­ma na ozemlju današnje Hrvaške. Toda slavo je dosegel v Združenih državah ob koncu 19. stoletja, kjer je med pehanjem s slovitim Thomasom Alvo Edisonom dosegel, da se je v električne vtičnice naselil izmenični tok, kakršnega uporabljamo danes. To pa je bil šele za­če­tek. Koliko je Tesla pomenil v znanosti, daje slutiti dejstvo, da v mednarodnem sistemu enot njegovo ime nosi tista za gostoto magnetnega polja, eno vidnej­ših fizikalnih količin.

Globoko zamišljena poza z roko, ki podpira glavo – takole se je Tesla rad nastavljal fotografom. Dobro, da tedaj še ni bilo barvne fotografije, sicer bi laže opazili podočnjake, hehe.

Še večji odtis v ljudski zavesti je pustil z na videz ču­do­delnimi tehnološkimi spektakli in napovedmi. Raz­vpi­te so slike njega ob ogromnih žičnih navitjih, ki sprožajo več metrov dolge umetne strele, s katerimi je burkal domišljijo viktorijanskega sveta. Časopise so polnili senzacionalni članki o njegovih domnevnih žarkovnih topovih in plovilih brez goriva. Zato ni čudno, da tovrstna zapuš­či­na preglasi stvarno. Večina mlajših ga nav­sezadnje poz­na po stolpiču iz Red Alerta, s katerim Rusi s strelami upe­peljujejo oklepnike!
Kdo bi zato utegnil pomisliti, da je šlo za šarlatana. A Nikola Tesla je bil pač samosvoj um, ki navdihuje še da­­nes. Recimo Elona Muska, ustanovitelja PayPala, ki je dal svojemu podjetju za električne avte ime Tesla Motors.

Nikola Tesla, skrivnostni pastir elektronov objavljeno: Joker 237
april 2013