Revija Joker - Grmenje prihodnosti

ČLANKI
stranka » članki » vedež » Grmenje prihodnosti
...
Prvoosebne streljanke in vojaški filmski spektakli so danes prvovrstne galerije orožarske pornografije. V njih malopridneži podlegajo kanonadi iz modernih in futurističnih ubijalskih strojev, ki jih že ali naj bi jih v kratkem upravljali soldatje. Pa jih bodo res? Aggressor okrog izida Future Soldierja razišče, kako daleč smo od robotskih tankov in plaščev nevidnosti.

Podobe vojne nas spričo medijske pokritosti spremljajo na vsakem koraku. Spopadi, v katere so vpletene razvite države, so postali resničnostni šovi, ki jih v realnem času opazujemo skozi ka­mere fotoreporterjev, letalskih namerilnikov in satelitov. Velesile s skrbnim odmerjanjem novic dogajanje izrabljajo za og­laševanje 'širjenja svobode' in orožarskih koncernov, ki ropotanje s svojimi iznajdbami omogočajo. TV-hiše se logiki zaradi visoke gledanosti poslušno udinjajo, medtem ko na internetu v takih časih izbruh­nejo amaterski posnetki, vse več­krat kar z mobilnih telefonov.
Igre in filmi se na to naslanjajo in prizadevno brišejo mejo med resničnim in domišljijskim. Serije pisatelja Toma Clancyja so stare znanke, ki so se nekoč napajale v skrivnih projektih hladne vojne. A danes skuša malone vsak naslov na ekrane dati orožja, kot bi jih zrli v prispevkih z Discovery Channela. Zadnji višek je Activisionova kampanja za Black Ops 2, kjer so napravili kvazidokumentarec o ranljivosti brezpilotnih vozil na hekerske vdore. Prav je zato, da poskusimo dognati, kakšne naprave bodo v prihodnosti dejansko mazale kolesje vojne!

Grmenje prihodnosti objavljeno: Joker 228
julij 2012