Revija Joker

ČLANKI
stranka » članki » vedež
Uredi seznam
Žarčenje izobilja (J291)
Aggressorju ob ušesu zraste tretje oko, s katerim si ogleda, če se to morda ni pripetilo za­-radi sevanja naspidiranega wi-fi usmerjevalnika ali tele-fona. Pogrunta, da zaradi takšne radiacije ne moreš postati superjunak.
 
Made in China (J291)
Naslovna označba ima slabšalen prizvok, toda levji delež robe, ki jo dnev­no pokupimo, izvira s Kitajske. Država je pač proizvodna in kopirniška velesila. Mrož prouči fenomen kapitalistično naravnanih komunistov.
 
Zbogom orožje - stoletnica čudeža pri Kobaridu (J290)
Konec oktobra 1917 so centralne sile na zahodu naše dežele dosegle silni preboj italijanskih bojnih črt, ki jih je ponesel skoraj do Benetk. Grizli si iz svoje kaverne ogleda eno od velikih bitk prve svetovne vojne.
 
Nilske kronike (J289)
Lortfebhru je stoloval v nosilnici, ki so jo držali s progami poslikani črnci. Zibal se je visoko nad množico, da so ga vsi videli. Na glavi je nosil združeni lilijsko in papirusovo krono, znamenji Gornje in Dolnje dežele. Roke je imel prekrižane na prsih in v njih trdno držal krivo palico ter kraljevski bič. Sedel je negibno kot podoba boga, zakajti to je tudi bil, in ko se je njegova glava dotaknila žareče nebesne krogle, so usta prisotnih onemela. Ra je sestopil na črno zemljo.
 
Poči gonobe (J288)
Kako nastane ognjenik? Kateri je najbližji in kateri najstrašnejši? S čim nam pravzaprav vulkani zavdajajo? Je v izbruhih kaj dobrega? LordFebo, ki je kot otrok najraje risal ognjene gore z mezečo žarjo, v počitniškem čtivu lahkotno odgovori na ta in še kakšno zvedavo geološko vprašanje.
 
Mednarodna vesoljska postaja (J287)
Nekje po nebu drsi grozd kovinskih cistern. Vsebuje ranljivo človeško meso, krhke kosti in njim v bran nekaj najbolj naprednih, pekoče dragih tehnologij sploh. To je Mednarodna vesoljska postaja. Najdražji predmet vseh časov. Odskočna deska Zemljanov v vesolje. Tudi McMunga, če bo nekoč napraskal dovolj penezov.
 
Industrija omame in terorja (J285)
V Mehiki že desetletje divja vojna posebne vrste, ki je vzela prek sto tisoč živ­ljenj. Na skrajno okruten in brezobziren način jo bíjejo mamilaški karteli in mehiška država, da splet polnijo podobe obglavljenih trupel. Aggressor odide po rdeči sledi belega praška.
 
Jakuze (J284)
Nindža, samuraj in jakuza so trije liki iz japonskega izročila, ki jih zgodovina ni odplaknila. Ampak kjer o prvih dveh zahodna publika ve kar dosti, so tretji večja skrivnost. To spreminja brez­mezinčni potetoviranec Sneti.
 
Skladišča naboja (J283)
So okrogle in oglate, debele in ploščate, v večjih strojih zajetne, v majhnih neznatne. Nekatere imajo eno, druge veliko življenj in poganjajo premnoge električne aparate. Aggressor zacepeta kot električni kuža in se loti baterij, katerih črtice vplivajo na naše vsakdanje življenje.
 
Skriti slovanski svetovi (J282)
"Kri stopi h krvi, voda stopi k vodi, koža stopi h koži, moč pa k moči!" PrFOXa vadi zagovor zoper sušico udov in se nadeja, da bo našla mesto vsaj med čarovnicami, če že ne v slovanskem panteonu iz predkrščanske Evrope.
 
Šnelkurs kvantne mehanike (J281)
Aggressor pojasni razvpite fizikalne pojme, kot so dvojnost val-delec, nedoločenost in kaj je navsezadnje pri vsem sploh kvantnega.
 
Nasledniki enic in ničel (J281)
Moorov zakon izgublja sapo, kajti inženirji pri miniaturizaciji procesorjev že strgajo po spodnji meji, kjer fizikalni učinki kvantnega sveta otežujejo njihovo delovanje. Ampak te muhaste lastnosti bo znalo človeštvo kmalu obrniti v svoj prid in bo na njihovi osnovi zgradilo nov rod superzmogljivih računskih strojev. Aggressor oriše kvantno računalništvo, ki utegne poganjati našo prihodnost.
 
Stepni svobodnjaki (J280)
Aggressor si priviha dolge brke, zajaha bojnega konja in s Kozaki na kratko odjezdi skozi burno zgodovino samovoljnih vojščakov z vzhoda Evrope.
 
Zgodba sveta (J279)
Kdaj se je oblikovala Zemlja? Zakaj je v njenem jedru železna frnikola? Kaj je spočelo letne čase in veter? Kako je nastala Luna? Od kod sta se vzela voda in kisik? Počemu psi? Kam pojdemo? LordFebo nadaljuje Zgodbo nebes s priljudno pripovedjo o našem svetu, modrozelenem planetu, na katerem se je Stvarniku posrečil prav poseben čudež.
 
Deviška kožica in mojstri z univerze (J278)
Plemenit. Postaven. Plavolas. Pripravljen, da na čarobnem planetu Eterniji brez prestanka brani dvorec Grayskull in s prijateljčki tre prhke kosti žlehtnemu Skeletorju. To je He-Man, vodja pravičniške grupe Masters of the Universe in junak mladosti številnih današnjih štiridesetletnikov. Mednje sodi Sneti, ki njemu v čast izvleče pisunski meč in med napadi starčevskega kašlja zatuli: "Jaz imam moč!"
 
Kuj zmago (J277)
Jokerjev presvitli podanik Aggressor, odlikovani veteran stoterih dokumentov, Pogibel slovničnih napak in Prinašalec zblojenih metafor, se loti vesoljskih marincev ter drugih modernih kositrnih vojačkov razširjenega sveta namiznic znamke Warhammer.
 
Nož, pest in palica (J277)
Ob vrnitvi Jasona Bourna Aggressor spregovori o filipinskih borilnih ­veš­či­nah, ki mu s fluidnostjo in učinkovitostjo omogočajo premoč nad sovragi.
 
Mož z liane (J276)
Ne noži ne krogle, ne udarci ne padci ne škodijo džun­gelskemu duhu Tarzanu. Kaj šele leta – minila so že sto štiri, odkar se je pojavil v knjižni obliki, in le malo manj od filmskega nastopa. Človek, ki so ga vzredile opice, je ravnokar deležen novega spektakla na velikem platnu. Zato Sneti njemu v čast spusti tekstovni krik iz petnih žil.
 
Koraki v praznini (J276)
Ob Adr1ftu se Aggressor loti kratke razlage, zakaj se možje in žene v belih vesoljskih skafandrih gibljejo kot v upočasnjenih akcijskih sekvencah Matrice.
 
Večni krohot (J276)
Filmoljub si nadene zmečkan polcilinder in natakne prevelike hlače, zavihti sprehajalno palico ter si pod nozdrvi prilepi kos sajaste krtače. Nato zavrti čas nazaj in zvedavo pokuka v črno-beli svet filmske burleske.
 
išči:

(Palčki iščejo le štiri- ali veččrkovne zasnove.)

rubrika:

TEKOČA ŠTEVILKA

november 2017
Oznanila: BlizzCon, zgodbi iz kock, Tamagočiji ..., vedež: sevanje, Made in China, anali: kinect, igrovje: Gran Turismo Sports, Super Mario Odyssey, South Park: Fractured But Whole, Call of Duty WW2, Ys VIII, Guardians of the Galaxy, Rock of Ages 2 ..., testisi: nokia 8 in iphone X, slikosuk: Thor, Star Trek Discovery, aktualne nizike ..., črkožer: prepovedane knjige ...

Rubrike člankov